Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

V argentinské džungli objevili zbytky nacistického úkrytu

V argentinské džungli objevili zbytky nacistického úkrytu
Jedním z nacistických vůdců, kteří uprchli do Argentiny, byl i Adolf Eichmann. Toho ale nakonec Izraelci vypátrali, postavili před soud a popravili | zdroj: Profimedia

Archeologové objevili v džungli na severu Argentiny ruiny pravděpodobného úkrytu, který si měl zřejmě po druhé světové válce sloužit nacistickým pohlavárům. Našli mimo jiné německé mince z let 1938 a 1941 a talíř s nápisem "Vyrobeno v Německu", píše server Skynews.

Tým archeologů z Univerzity v Buenos Aires zkoumal trojici polorozpadlých budov, které podle nich měly sloužit nacistům. "V polovině 2. světové války měli nacisté podle všeho tajný projekt výstavby úkrytů pro své čelní představitele. Nacházely se na nepřístupných místech – uprostřed pouště, v horách, na útesech nebo uprostřed hluboké džungle, jako tento," uvedl vedoucí týmu výzkumníků Daniel Schavelzon.

Nakonec ale bunkry nebyly potřeba. Tisíce nacistů a fašistů do země přijely do Argentiny s požehnáním prezidenta Juana Peróna, který byl u moci 1946 – 1955 a krátce pak v roce 1970. Útočiště v Argentině našli i váleční zločinci jako například Josef Mengele, Martin Bormann, Josef Schwammberger, Alois Brunner či Adolf Eichmann, i když ten byl v roce 1962 popraven v Izraeli.

Zdroje:
news.sky.com