Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Aktualizováno: Svoboda: O zákazu vjezdu do Starého Města jsme nevěděli, necháme ho zneplatnit

Aktualizováno: Svoboda: O zákazu vjezdu do Starého Města jsme nevěděli, necháme ho zneplatnit
Bohuslav Svoboda | zdroj: Ladislav Křivan / MAFRA / Profimedia

Pražský magistrát nechá zneplatnit značky zakazující vjezd do části Starého Města a přezkoumat opatření odborem dopravy. Po zasedání sněmu starostů městských částí to dnes řekl primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Značky podle něj budou zneplatněny přeškrtnutím, jejich zneplatnění následně potvrdila i mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Magistrát si podle zastupitele a předsedy dopravního výboru Martina Sedekeho (ODS) nechal poslat z Prahy 1 spis týkající se opatření. Starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09) k tomu uvedla, že její radnice město informovala a doufá, že přezkum opatření dlouho nezdrží.

Praha 1 nechala v noci na čtvrtek nainstalovat značky zakazující vjezd mezi 22:00 a 06:00 do fakticky celé oblasti mezi Dvořákovým nábřežím, Pařížskou, Staroměstským náměstím a Revoluční ulicí. Cílem je omezit hluk, který v noci ruší místní obyvatele. Svoboda řekl, že magistrát o kroku Prahy 1 nevěděl.

„Já nechám ty zřízené značky zneplatnit, jako takové, a tento problém se předá dopravnímu odboru hlavního města. A dokud nebudu mít stanovisko jejich uzavřené, prodiskutované i na úrovni hlavního města i městské části, tak toto rozhodnutí bude platit,“ řekl Svoboda.

Instalaci značek má na starosti městská firma Technická správa komunikací (TSK). Její mluvčí Barbora Lišková ČTK potvrdila, že firma značky přelepí. „Z pokynu nadřazeného silničního správního úřadu jsme zahájili zneplatnění značení po dobu přezkumu,“ řekla ČTK. Dodala, že přeškrtávání značek páskou začalo v 15:00. Mluvčí strážníků Irena Seifertová ČTK potvrdila, že po zneplatnění logicky nebude možné provádět kontroly ze strany strážníků a policistů.

Podle Sedekeho dnes ráno město učinilo první kroky. „Byl stažen spis ze silničního správního úřadu Prahy 1, protože hlavní město má přezkumovou pravomoc nad tímto rozhodnutím. V tuto chvíli je tak zahájen přezkum, zdali je toto rozhodnutí v souladu se zákonem,“ řekl Sedeke. Dodal, že si prostudoval příslušné části zákona. „Osobně se domnívám, že tam došlo k účelovému využití určité části silničního zákona. A jsem tedy přesvědčen, že takovéto rozhodnutí je nezákonné,“ dodal.

Mluvčí magistrátu Vít Hofman upřesnil, že příslušný odbor magistrátu si spis teprve vyžádal. „Z důvodu podezření na rozpor se zákonem jsme si od Prahy 1 vyžádali spis a jakmile nám dorazí, tak zahájíme přezkumné řízení,“ řekl ČTK. Dopravní opatření mají na starosti silniční úřady, které jakožto orgány takzvané přenesené působnosti státní správy nespadají pod orgány samosprávy a volení politici nemají na jejich rozhodování vliv. Přezkum se bude týkat zákonnosti vydaného opatření a formální správnosti schvalovacího procesu.

Starostka Prahy 1 Radoměřská k věci uvedla, že městská část hlavní město o plánovaném omezení informovala podle zákonných požadavků. „Doufám tedy, že se věc na dlouho nepozdrží a naši občané se budou moci těšit ze zlepšení dodržování nočního klidu,“ uvedla. 

Na hluk si podle radního Prahy 1 Vojtěcha Ryvoly (ANO) dlouhodobě stěžují zejména obyvatelé Dlouhé ulice, kde se nachází velké množství nočních podniků. Vozy dopravní obsluhy, místních obyvatel či taxislužby do oblasti stále mohly vjet, ale každého mohli zastavit strážníci a zkontrolovat, že má důvod na místě být. Radní ve čtvrtek ČTK také řekl, že opatření radnice předem konzultovala s městskou policií, která je připravena zahájit kontroly. Souhlas podle něj získala radnice i od policistů.

Terčem zákazu jsou podle Ryvoly především mladíci, kteří s oblibou v noci projížděli Starým Městem v okolí Dlouhé ulice v silných vozech či tam pořádali závody. Opatření dává městské policii nástroj k tomu zahájit systematické kontroly a začít pokutovat ty, kteří vnímají noční cesty do historického centra jen jako povyražení. „Je to zatím to nejjednodušší, co teď můžeme udělat,“ řekl radní.

Zdroje: