Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Aktualizováno: Jako by se nechumelilo: Pražští radní schválili zakázku pro obviněného v kauze Dozimetr

Aktualizováno: Jako by se nechumelilo: Pražští radní schválili zakázku pro obviněného v kauze Dozimetr
Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Pražští radní v pondělí schválili zakázku za 50 milionů korun pro firmu Total Service, za kterou stojí podle evidence skutečných majitelů Václav Novák obviněný ve druhé větvi kauzy Dozimetr. Napsal to dnes server Seznam Zprávy s tím, že podle vyšetřovatelů Novák prostřednictvím Total Service uplácel bývalého náměstka Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Tomáše Knížka, což Novák odmítl. 

Podle radního Prahy pro IT Daniela Mazura (Piráti) firma splnila všechny náležitosti tendru a podle zákona ji město muselo zakázku dát. Radní pro finance Zdeněk Kovářík (ODS) uvedl, že samotnou firmu policie nevyšetřuje.

Mazur dnes ČTK sdělil, že firma splnila všechny náležitosti a podala nejlepší nabídku, takže neexistovala zákonná možnost, jak ji nevybrat. „Osobně jsem si tuto záležitost několikrát ověřoval s odbory legislativy, informačních činností a veřejných zakázek na magistrátu. Kdybychom postupovali jinak, vystavili bychom hlavní město řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nebo soudnímu sporu, který by nejspíš skončil vysokou pokutou. Takto bychom jako řádný hospodář postupovat neměli, nemluvě o mnohaměsíčním zdržení v plnění zákonných povinností úřadů a modernizaci služeb, které naše úřady našim občanům poskytují,“ uvedl.

Z příloh usnesení podle Seznam Zpráv vyplývá, že si úředníci v evidenci skutečných majitelů ověřovali, komu Total Service patří. Přesto pro zakázku na zajištění rozvoje spisové služby e-Spis zvedlo ruku sedm radních včetně primátora Bohuslava Svobody (ODS) a předkladatele návrhu Mazura. Spisová služba je elektronický systém sloužící ke správě dokumentů.

„Společnost Total Service není zapojená v kauze Dozimetr. Jediná spojitost je, že jeden z bývalých členů orgánů této společnosti je shodou okolností nikoliv obžalován, ale obviněn v kauze Dozimetr,“ řekl k tomu v pondělí Kovářík.

Novák je podle informací z veřejných rejstříků jedním ze dvou skutečných majitelů společnosti Total Service. Podle notářského zápisu z poslední valné hromady firmy z konce letošního srpna drží prostřednictvím akcií na jméno ve firmě 70procentní podíl. V představenstvu firmy Novák nefiguruje od letošního 1. července, kdy mu skončilo funkční období.

Policie v dubnu obvinila v takzvané druhé větvi kauzy Dozimetr pět lidí, které podezírají z korupce při zadávání veřejných zakázek VZP. Jeden z obviněných Pavel Dovhomilja policistům popsal, že zakázka VZP za 14 milionů korun na 30 videokonferenčních zařízení byla zmanipulována tak, aby ji získala předem určená firma Total Service. Václav Novák už dříve obvinění odmítl.

V kauze Dozimetr bylo ještě před novou sérií obvinění stíháno přes deset lidí v čele s podnikatelem Michalem Redlem. Případ už dříve vedl k rezignaci několik vysoce postavených politiků.

Seznam obviněných ve druhé větvi kauzy Dozimetr:
  • Exposlanec ODS Marek Šnajdr čelí obvinění kvůli předání úplatku za ovlivnění jedné zakázky VZP.
  • Podnikatel Pavel Dovhomilja, který spolupracuje s policií, měl peníze od Šnajdra převzít. Zároveň měl podle obvinění získat další úplatek i od zástupce firmy Total Service.
  • Bývalý náměstek ředitele VZP Tomáš Knížek se měl podílet na ovlivnění některých zakázek této pojišťovny.
  • Bývalý ředitel odboru technické podpory VZP Josef Listík měl dalším aktérům kauzy předávat informace o některých zakázkách.
  • Ředitel firmy Total Service Václav Novák je obviněn, protože jeho firma měla zaplatit fakturu za služby, které se podle Dovhomilji neprovedly.

Zdroje:
ČTK, Seznam Zprávy