Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Státní fond zažaloval Agrofert, koncern nevrátil dotaci 5 milionů určenou pro menší podniky

Státní fond zažaloval Agrofert, koncern nevrátil dotaci 5 milionů určenou pro menší podniky
Skutečným vlastníkem Agrofertu je podle Evidence skutečných majitelů Andrej Babiš, ačkoli kvůli zákonu o střetu zájmů vložil v roce 2017 své akcie do svěřenských fondů | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Kvůli nevrácení dotací za pět milionů korun státní Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) zažaloval skupinu Agrofert.

Uvedl to dnes server iROZHLAS.cz. Podle fondu čtyři firmy Agrofertu, jehož tržby činily předloni zhruba 161 miliard korun, čerpaly neoprávněně dotace určené pro menší a střední podniky.

Firmy chybu i vrácení dotací odmítly. Mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský se k tomu podle serveru nechtěl vyjádřit.

Skutečným vlastníkem Agrofertu je podle státní Evidence skutečných majitelů poslanec a bývalý premiér Andrej Babiš, ačkoli kvůli zákonu o střetu zájmů vložil v roce 2017 své akcie do svěřenských fondů.

Sporné dotace od PGRLF získaly firmy ZEMOS, AGS AGRO České Budějovice, ZS Vilémov a SPV Pelhřimov z Agrofertu v letech 2010 až 2013, ještě před Babišovým vstupem do vlády. Fond loni při prověrce dospěl k závěru, že podporu na pojištění hospodářských plodin a zvířat dostaly tyto firmy neoprávněně, protože v době čerpání nesplňovaly statut malých a středních firem. Zažádal proto o vrácení peněz.

Firmy Agrofertu dotace za pět milionů korun vrátit odmítly, takže PGRLF sáhl k žalobě. „Bylo přikročeno k soudnímu řešení,“ řekla iROZHLAS.cz mluvčí fondu Barbora Šenfeldová. Bližší informace nechtěla uvést.

Kvůli sporu o vrácení dotací Agrofert nemůže čerpat další podporu od fondu. Podle dotačních podmínek totiž nesmí mít žadatel o podporu nedoplatky vůči státu či dalším institucím, včetně PGRLF. Fond je akciovou společností, jejímž jediným vlastníkem je ministerstvo zemědělství.

Zdroje: