Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Spoustu vyhozených peněz. Bushe stál jeden hlas 70 tisíc

Spoustu vyhozených peněz. Bushe stál jeden hlas 70 tisíc
Jeba Bushe vyšel jeden hlas v Iowě na zhruba 2800 dolarů | zdroj: Profimedia

Bratr bývalého amerického prezidenta a republikánský kandidát Jeb Bush poněkud přecenil volební kampaň v americkém státě Iowa. Jeho tým na kampaň vynaložil přes 14 milionů dolarů, což je nejvíc ze všech uchazečů o funkci v Bílém domě. Při zisku necelých tří procent tak Bushe jeden hlas vyšel na zhruba 2800 dolarů (70 tisíc korun).

Kvůli vysokému rozdílu mezi výdaji a celkovým ziskem hlasů se Bush stal okamžitě terčem posměchu, ale i lítosti. "Při pohledu nazpět to bylo pravděpodobně mnoho zbytečně vyhozených peněz," okomentoval profesor politologie na Middlebury college Matthew Dickinson.

Ze všech kandidátů z obou politických stran byl Bush v prvním státě nejštědřejší. Podle údajů z deníku The Huffington Post utratil jen za inzerci 14,1 milionu dolarů (345 milionů korun). Získal přitom jen něco málo přes 5000 hlasů a jednoho delegáta. Jeden hlas ho tak vyšel na zhruba 2800 dolarů, což je 18krát víc než republikánského vítěze Teda Cruze. A dokonce 34krát víc než kolik v přepočtu za hlas vynaložil druhý Donald Trump!

Třetího Marka Rubia, který má zároveň v příštích primárkách v New Hampshiru podle odhadů největší šanci, kampaň v poměru na hlas přišla na desetinu Bushova rozpočtu. Člen klanu Bushů se ale nevzdává a odmítá vhodit ručník do ringu. Tvrdí, že Iowa je "jen jednou z 56 soutěží" a cílí právě na následující stát. 

V New Hampshiru má podle serveru morningconsult.com on a jeho tým připraveny pro tento týden téměř tři miliony dolarů. Podle Dickinsona má Bush ve státě skutečně šanci na větší úspěch. "Iowa nebyla jeho terén. Myslím, že opravdu vsadil na svou kandidaturu v New Hampshiru," tvrdí Dickinson.

Neúspěch by mohl ukončit jeho kampaň, stejně jako kampaň dalších nevýrazných kandidátů republikánského proudu Chrise Christieho či Johna Kasiche. S vědomím, že následující primárky budou důležité, protože nedávají příliš šanci konzervativcům Cruzovi a Trumpovi, tak útočí na Rubia a cílí na jeho možné nedostatky.

Bush, který se - nyní už spíše sám - považuje za Rubiova největšího soupeře, mu vytýká zejména jeho mládí a "dostatek životních zkušeností" k vedení Spojených států.

Zdroje:
Vlastní, Vox