Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Český uhlobaron i horníci končí. Hádejte, kdo to odskáče

Český uhlobaron i horníci končí. Hádejte, kdo to odskáče
Českého uhlobarona Zdeňka Bakalu těžké časy nečekají | zdroj: Profimedia

 Zlaté doby uhlobaronů jsou pryč. Platí to také pro Zdeňka Bakalu. Krušné časy ho však nečekají, ty nastanou horníkům.

Pamatujete na francouzskou komedii "Situace je vážná, nikoli však zoufalá"? Její název vystihuje situaci v oblasti, které se říká ostravsko-karvinská uhelná pánev. Jenže v ní kromě Zdeňka Bakaly, který ovládá tamní doly, do smíchu nejspíš nikomu nebude.

Fakta jsou tvrdá: Těžební firma OKD (dříve také Ostravsko-karvinské doly) padá do propasti. Vedení ji proto odlehčí – do roku 2018 se chystá propustit více než polovinu lidí. Ve společnosti má zůstat pět tisíc zaměstnanců. Své brány zavřou doly Paskov, Lazy a Darkov.

To je nepříjemná lapálie, ne však neřešitelná tragédie. Moravskoslezský kraj zažil horší situace. V 90. letech dvacátého století, kdy se zavírala jedna šachta za druhou, tam práci ztratily desetitisíce lidí.

Pro srovnání: V roce 1990 pracovalo v OKD 98 tisíc zaměstnanců, o deset let později jen něco přes 20 tisíc.

Tehdy měla situace k zoufalství blíž. Nynější a blízké trable dolů tak tvrdé důsledky mít nebudou.

To všechno odnes čas

Úpadek důlní těžby uhlí ve Slezsku není nečekaný ani ojedinělý. Zavírat se bude mimo jiné hnědouhelný důl Centrum na Mostecku, který patří Severní energetické. Ostatně, hlubinné doly jsou v posledních letech zavírány téměř v celé Evropě. Připomíná to padající kostky domina.

Loni v prosinci skončil poslední hlubinný důl na uhlí v Británii – Kellingley Colliery. Tím spadla opona za érou odvětví, na kterém byla založena průmyslová revoluce. A to právě v její kolébce – Anglii. (Na začátku dvacátého století se od Walesu po hrabství Yorkshire dobývalo uhlí ve více než třech tisících dolů.)

Francouzi zavřeli poslední uhelný důl před 12 lety, Belgičané dokonce před 24 lety.

Evropané teď černé uhlí vesměs dovážejí. Hořlavá hornina se v Evropě těží ve velkých hloubkách nebo obtížných geologických podmínkách a její dobývání je nákladné. Proto elektrárny často pohání levnější uhlí z dostupnějších ložisek v Rusku nebo zámoří. Dovozu nestojí v cestě žádné bariéry, nezatěžují ho cla ani ekologické daně.

Éru evropských uhlobaronů prostě odvál čas. Uhelný sektor ztrácí podporu vlád. Kromě levného uhlí z dovozu ho sráží zejména ekologický pohled na planetu (uhlí je špinavé palivo), ale i nástup levného plynu.

Ceny uhlí během posledních let let spadly o desítky procent. Na trhu je ho nadbytek a z loňské studie Mezinárodní energetické agentury (IEA) vyplývá, že v příštích letech bude poptávka po černém zlatu v Evropě i severní Americe klesat.

Jízda po tobogánu

Jenže zpět do ostravsko-karvinské pánve.

Ekonomika OKD připomíná jízdu tobogánem. Při současných cenách uhlí její zisky sotva pokryjí provozní náklady. Firma klouže dolů – a velkou rychlostí.

Akcie společnosti NWR (New World Resources), mateřské společnosti OKD, ztrácí hodnotu. Na začátku roku se pokles zastavil, ale nejspíš jen dočasně v reakci na to, že si firma zafixovala prodejní ceny za letošní těžbu.

NWR, kterou ovládá Zdeněk Bakala, šestý v žebříčku nejbohatších Čechů, má teď na burze hodnotu kolem 450 milionů korun, tedy sedmkrát (!) méně než před rokem.

Komerční banka ve své analýze o NWR tvrdí, že firma by na pokrytí provozních ztrát, úroků, investic a splátek dluhu v příštích dvou letech musela použít nejen veškerou hotovost, ale zpeněžit všechny zásoby a pohledávky, což není reálné. "Odhadujeme, že úplné vyčerpání hotovosti firmy nastane přibližně v polovině roku 2017… Management zahájí kroky směřující k likvidaci firmy již v prvním pololetí 2016," píše se v dokumentu.

Vítěz Bakala

Vize ředitele OKD Dale Ekmarka, podle níž bude firma za dva roky zaměstnávat pět tisíc zaměstnanců, je s ohledem na hospodářské výsledky a situaci na trhu s uhlím vlastně optimistická. Zda je reálná, napoví výsledky mateřské firmy za čtvrtý kvartál, které NWR oznámí 24. února v Amsterdamu. Poté mohou věci nabrat rychlý spád.

Nezbývá, než doufat, že vláda nebude těžbu (agónii dolů) uměle prodlužovat a investice nasměruje do budoucnosti oblasti, ne její minulosti.

A lotr Bakala? O jeho příspěvku k řešení sociální krize si nelze dělat iluze.

Opavský rodák vydělal miliardy. Z dolů vyždímal, co se dalo. Zbohatl i na bytech horníků, které dostal jako bonus při koupi OKD. Na burze jich prodal 44 tisíc, byť havířům slíbil, že na ně budou mít předkupní právo. Byla to jedna z největších lumpáren v novodobém českém byznysu.

Teď mu dá vláda příležitost vydělat do třetice. Odkoupí od něj pozemky pro chystanou průmyslovou zónu na Karvinsku, která má zajistit práci pro propuštěné horníky.

Nedivte se, byznys bývá cynický.

Zdroje:
Vlastní