Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Donald, Korporátka, Fidelo a Hipík. Tipněte si vítěze amerických primárek

Donald, Korporátka, Fidelo a Hipík. Tipněte si vítěze amerických primárek
Hillary by ráda bojovala o Bílý dům, musí ale nejprve projít "očistcem" primárek | zdroj: Profimedia

Všechno se mění, lidé berou komiky vážně a politiky zase jako vtip, posteskl si Will Rogers, americký humorista a sloupkař. Znáte snad jiný citát, který by lépe vystihl prezidentské volby v Americe?

Kampaň k prezidentským volbám v Americe se zvrtla v reality show Donalda Trumpa. Tlučhuba, který kolem sebe chrlí bonmoty, urážky a vůbec, co mu slina na jazyk přinese, na sebe strhl veškerou pozornost. V povyku kolem něj by málem zanikla důležitá informace: Republikáni a demokraté začínají vybírat muže (ženu), kterého (kterou) vyšlou do prezidentských voleb.

Kolotoč stranických primárek se rozjíždí v pondělí v třímilionovém zemědělském státu Iowa. Vpodvečer středoamerického času, to je krátce po půlnoci středoevropského času, se tam začnou otevírat volební místností – školní tělocvičny, hasičské zbrojnice farmy. Republikáni a demokraté v nich budou debatovat a poté volit.

Nejdražší jsou akcie Hillary

Na startu stojí jedenáct republikánů a tři demokraté. Republikánskému táboru vévodí realitní magnát Donald Trump, známý pod přezdívkou The Donald (ten Donald). Mezi demokraty je jedničkou někdejší první dáma a také ministryně zahraničí Hillary Clintonová, které levicověji ladění voliči říkají Korporátka.

Na Trumpa se snaží dotáhnout konzervativec Ted Cruz, někdy oslovovaný Fidelo, což odkazuje na jeho kubánské kořeny. Clintonovu zase stíhá socialista Bernie Sanders, mezi spolupracovníky, kteří pamatují jeho mladá léta, nazývaný také Hippie (Hipík).

Z tohoto kvarteta se patrně vyloupnou prezidentští kandidáti, kteří se utkají ve volbách 8. listopadu. Překvapení však nejsou vyloučena.

No – a teď ke klíčové otázce: Kde hledat vítěze primárek?

Třeba v průzkumech. Je jich požehnaně. Nejvíc jich najdete na portálu Real Clear Politics. Dozvíte se tam, že v nejnovější sondě IBD/TIPP bere mezi republikány nejvíc hlasů Trump (31%), druhý je Cruz (21%). Mezi demokraty si nejlépe vede Clintonová (50 %), dostihnout se ji snaží Sanders (38 %).

Podívejme se však i na sázkové kanceláře a predikční trhy. Sázkaři a investoři na politickém trhu riskují peníze, o výsledku zpravidla přemýšlejí víc, než ti, kteří odpovídají v průzkumech. Proto leckdy předpoví výsledek přesněji.

Britská sázková kancelář Betfair měla o víkendu na primárky tyto kurzy: Republikáni – Trump 2,04:1, Rubio 3,05:1, demokraté – Clintonová 1,24:1, Sanders 5,3:1.

Na predikčním trhu Predictit.org se Trumpovy "nominační akcie" prodávají za 49 centů. Pokud uhádnete jeho vítězství v primárkách, dostanete za "akcii" dolar – váš zisk tedy bude 51 centů. Rubiovy akcie o víkendu byly k mání za 33, Hillařiny za 71 a Sandersovy za 31 centů. A pro úplnost – cena akcií pro finálový duel – Clintonová 45 a Trump 31 centů.

Z průzkumu, kurzů a hodnot akcií na predikčním trhu, vyplývá, že Trump a Clintonová jsou nad slunce jasnější favorité – jak v Iowě, tak v celé šňůře primárek. Jenže během příštích týdnů se může leccos stát – jako na burze. Někdo klopýtne, jiný zase zazáří…

Pánbůh s vámi

Vítězové primárek mohou být známi už 1. března. Tento den, nazývaný "super úterý", bude vybírat stranického kandidáta nejvíc voličů – primárky se uskuteční v patnácti státech americké unie. Nejpozději by však o prezidentských kandidátech republikánů a demokratů mělo být jasno 7. června, kdy se mimo jiné hlasuje v nejlidnatějším státu – Kalifornii.

Možné je však i to, že z kandidátů nikdo nezíská většinu hlasů – a tedy většinu delegátů na nominační sjezdy (konventy) republikánů a demokratů, které jsou plánované na červenec. V takovém případě se stanou jazýčkem na vahách "nezařazení" delegáti. Ti na konventu hlasují podle svých preferencí.

Na podzim se každopádně volební show dostane do finále. V úterý osmého listopadu se Američané vydají do volebních místností a vyberou prezidenta s pořadovým číslem 45. Dvacátého ledna složí nový šéf státu slib, nastoupí do Bílého domu, převezme kód od jaderného kufříku a vyrazí na inaugurační bály. No – a až se z nich vyspí, začne vládnout.

Potom už bude zbývat jediné: Popřát Američanům pánbůh s vámi a zlý pryč!

Kandidáta vytáhnou jako králíka z klobouku

Republikáni a demokraté pořádají v Iowě volební shromáždění (caucusy). Říkají jim "gatherings of neighbors" (sousedská setkání).

Nejsou to primární volby v pravém slova smyslu. Na rozdíl od primárek, v nichž hlasují registrovaní voliči, ve volebních shromážděních odevzdávají hlasy pouze registrovaní členové strany. Někde nicméně registraci nekontrolují.

Hlasování republikánů v některých zapadlých koutech Iowy připomíná tombolu v Horní Dolní. Nejdřív vystoupí zástupci jednotlivých kandidátů, kteří vyzdvihnou jejich přednosti. Republikáni potom "svého člověka" doslova vytahují z klobouku. Jméno vybraného kandidáta napíšou na proužek papíru, který vhodí do připraveného klobouku. Skrutátoři hlasy sečtou a vyhlásí vítěze.

U demokratů to bývá jinak. Zástupci kandidátů se zpravidla rozmístí po místnosti s tabulemi, na nichž jsou jména kandidátů, a vyzývají "sousedy", aby k nim (tedy k jejich kandidátovi) přistoupili. Postupně se vytváří hloučky stoupenců kandidátů. V určený čas je skrutátor obejde, sečte a oznámí výsledek.

Hlasování není tajné, ale demokraté tvrdí, že má své přednosti. Je to například spolehlivý způsob, jak zabránit falšování výsledků - každý přece vidí, který hlouček je největší. (pj)

Zdroje:
Vlastní