Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Soud zrušil zákaz pražských hygieniků ohledně přítomnosti studentů na výuce

Aktualizováno: Soud zrušil zákaz pražských hygieniků ohledně přítomnosti studentů na výuce
Zdeňka Jágrová, ředitelka Hygienické stanice hl. m. Prahy | zdroj: Profimedia

Pražský městský soud zrušil rozhodnutí pražské hygienické stanice, které v září zakázalo osobní přítomnost vysokoškolských studentů na výuce. Pravomocným rozsudkem vyhověl podané správní žalobě. Podle šéfky pražské hygieny Zdeňky Jágrové nicméně rozsudek nebude mít žádné praktické důsledky. 

Soud uvedl, že rozhodnutí hygieniků je nepřezkoumatelné, protože v něm chybí dostatečné zdůvodnění. Na verdikt upozornil server Česká justice.

"Napadené nařízení je poměrně podrobně a konkrétně odůvodněno, pokud jde o popis zhoršující se epidemiologické situace v hlavním městě Praze. Obsahuje též uvedení sledovaných cílů. Zcela v něm však chybí jakékoliv zdůvodnění, proč je vydáván právě tento konkrétní zákaz osobní přítomnosti studentů na výuce při studiu na vysoké škole a jak jím bude dosaženo sledovaného cíle," konstatoval senát soudkyně Evy Pechové.

Rozhodnutí hygieniků bylo účinné od 21. září, trvat mělo do konce října. Hygienička Jágrová však poukázala na to, že vysoké školy jsou od 14. října uzavřené podle rozhodnutí vlády. Zmínila nicméně, že hygiena proti rozsudku využije opravné prostředky. V úvahu připadá podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu.

Z anonymizovaného rozsudku vyplývá, že žalobu podal student. Namítal, že bylo dotčeno jeho právo na vzdělání, protože distanční výuka není schopna plně nahradit výuku prezenční. Žalobu původně namířil také na Univerzitu Karlovu, následně ji ale stáhl.

V pondělí dosud nejvíc úmrtí na covid

V pondělí přibylo v Česku dalších 89 úmrtí lidí nakažených koronavirem, což je nejvyšší počet zemřelých za den od začátku epidemie. Za pondělí přibylo také 343 hospitalizovaných na celkových 4064, zatímco v předchozích dnech nárůst nepřesáhl tři stovky za den. Ve vážném stavu je 634 hospitalizovaných.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula ve Sněmovně naznačil, že mohou být zavedena další, přísnější opatření k omezení šíření koronaviru. Konkrétnější však nebyl. Řekl, že i za současných omezení je kontaktů mezi lidmi stále příliš mnoho. Restrikce se podle Prymuly vždy nedodržují. Největší nápor na zdravotnický systém očekává ministr mezi 3. a 11. listopadem.

Zdroje: