Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Po nedělních násilnostech obvinila policie dva demonstranty

Po nedělních násilnostech obvinila policie dva demonstranty
Část demonstrantů se po skončení akce na pražském Staroměstském náměstí střetla s policií | zdroj: Profimedia

Po nedělních protestech proti vládním protiepidemickým opatřením obvinila policie dva z demonstrantů. Stíhá je za výtržnictví a násilí proti úřední osobě, řekla ČTK mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová. Kriminalisté zajistili v neděli po demonstraci na Staroměstském náměstí 144 lidí, 14 z nich podezírali ze spáchání trestného činu.

Část demonstrantů se po oficiálním konci akce na pražském Staroměstském náměstí střetla s policií. Házeli na policisty lahve, kameny, odpadkové koše i petardy. Policie použila slzný plyn, vodní dělo a zásahové výbušky, vytlačovala je koňmi i vozidly. Jeden z policistů má podle policejního prezidenta Jana Švejdara těžký otřes mozku.

"Všichni zajištění včetně obou obviněných byli již propuštěni," uvedla Kropáčová. Vazbu pro stíhané demonstranty policie podle ní nenavrhovala. Za výtržnictví a násilí proti úřední osobě hrozí v základní sazbě až čtyřleté vězení. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) také v pondělí uvedl, že svolavatel protestu podle něj nese za dění na akci odpovědnost a bude čelit správnímu řízení. Organizátor ale podle svých slov necítí za dění po oficiálním rozpuštění demonstrace odpovědnost.

Při protestech bylo zraněno 25 policistů, dva byli převezeni do nemocnice. Švejdar v České televizi řekl, že jeden z policistů má těžký otřes mozku poté, co byl zasažen skleněnou lahví. Útok na něj a další policistku podle médií celý incident začal.

Akci svolal občanský spolek Hnutí občanské nespokojenosti (HON). Podle jeho vyjádření na facebooku policie nezákonně zablokovala všechny východy ze Staroměstského náměstí. Poté "agresivní elementy" a policejní provokatéři rozpoutali střety, uvedl spolek. Zablokování únikových koridorů z akce však podle HON vyvolalo v části demonstrantů silné negativní emoce, a ti se tak ke střetům připojili. Pražská policie se proti tvrzení spolku důrazně ohradila a odmítla také, že by incident vyprovokovala.

Fotbaloví a hokejoví fanoušci různých klubů předem avizovali, že se k demonstraci připojí. Spolek původně počítal s dvouhodinovým programem, demonstraci ale ukončil po hodině. Magistrát jej vyzval k ukončení akce, protože počet účastníků několikanásobně překročil 500. Podle odhadu úřadu jich bylo zhruba 2000, stejný odhad zveřejnila policie. Většina z demonstrantů neměla roušky.

Útoky na policii odsoudili o víkendu premiér Andrej Babiš (ANO), prezident Miloš Zeman i ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Zdroje: