Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 7°C Skoro zataženo

Když se nepodaří prosadit ‚evropský strop‘ na ceny energií, zavede vláda ‚český strop‘

Když se nepodaří prosadit ‚evropský strop‘ na ceny energií, zavede vláda ‚český strop‘
Ceny elektřiny šplhají do nebetyčných výšin. Žene je tam cena plynu, se kterou manipuluje Rusko. | zdroj: Profimedia

Pokud se Evropská unie se nedohodne, jak společně zarazit rostoucí ceny energií, česká vláda předloží vlastní řešení, které může zastropovat její ceny.

V pořadu Partie na CNN Prima News o tom v neděli informoval ministr práce a sociálních věcí, lidovec Marian Jurečka. Upozornil však, že takové opatření by stálo desítky miliard korun, které by nepokryla ani chystaná daň z mimořádných zisků ani dividenda od společnosti ČEZ.

Najdeme, nenajdeme?

„Společné řešení se musí najít. Pokud by se ale nenašlo, jsem také připraven spustit kurzarbeit,“ řekl Jurečka.

Místopředseda sněmovny Karel Havlíček za ANO v debatě však zdůraznil, že mnohé země už ceny zastropovaly samy a společné řešení jim nemusí vyhovovat i kvůli rozdílným energetickým zdrojům. Havlíček vyslovil názor, že vláda by měla vyhlásit nouzový stav.

Premiér Petr Fiala se po dohodě s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou chystá svolat jednání rady ministrů pro energetiku k mimořádným opatřením k řešení energetické situace. Podle jeho vyjádření je třeba směřovat k evropským stropům cen energií.

Takové řešení podporuje i viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová. V nedělní debatě ČT Otázky Václava Moravce řekl, že „ceny plynu se odtrhly od ekonomické reality a jsou v současnosti hlavním zdrojem inflace“.

Cena elektřiny pro francouzský trh na energetické burze EEX tento týden poprvé přesáhla 1000 eur za megawatthodinu. Na rekordu je i cena elektřiny pro Německo. Ceny plynu a elektřiny za půl roku od začátku ruské invaze na Ukrajinu stouply o stovky procent.

Srdečné pozdravy z Ruska

Růst ceny elektřiny je důsledkem růstu cen zemního plynu, jehož dodávky Ruskové škrtí. A jak naznačuje  místopředseda ruské Rady bezpečnosti Dmitrij Medveděv, škrtit budou dál.

Medveděv vzkázal Evropanům, že se mají připravit na cenu plynu ve výši 5000 eur za tisíc kubíků. Na Telegram kanálu v neděli napsal, že musel poopravit svou starší prognózu o vývoji cen do konce roku.

Před týdnem někdejší ruský premiér a prezident předpověděl, že cena zemního plynu v Evropě bude do konce roku tři až čtyři tisíce dolarů. Avšak panika na trhu jeho očekávání předčila, 26. srpna plyn stál více než 3 400 dolarů za tisíc kubíků.

Zdroje:
ČTK, ČT24, CNN Prima News