Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Socioložka Šiklová: Co je na Janu Fischerovi opravdu špatně?

Socioložka Šiklová: Co je na Janu Fischerovi opravdu špatně?
Jiřina Šiklová | zdroj: Mediafax

Jiřina Šiklová bude při prezidentské volbě hlasovat pro Karla Schwarzenberga. Byl by totiž důstojným nástupcem Václava Havla. V době jeho éry stál v ústraní a pomáhal mu. Do popředí vystoupil až poté, co Havel v politice skončil. Názor má i na dalšího z prezidentských kandidátů Jana Fischera a jeho členství v KSČ, které je mu vyčítáno.

V souvislosti s nadcházející volbou prezidenta se nabízí nejen otázka, kdo se stane nástupcem Václava Klause, ale také ta, kdo z kandidátů se může stát důstojným pokračovatelem odkazu jeho předchůdce, Václava Havla. Na toho, ač se zasloužil o obnovení tuzemské demokracie i to, že po sametové revoluci vešla Česká republika ve světovou známost, bylo po jeho smrti naházeno mnoho špíny a pomluv. Socioložka Jiřina Šiklová, která Havla i jeho rodinu dobře znala již za doby normalizace, jej i jeho odkaz dlouhodobě oceňuje.

Havel: Evropan, kterého Češi neumí ocenit?

Domnívá se, že byl v pravém smyslu Evropan, což Češi nikdy nedokázali dostatečně ocenit. I proto by měly Havlovy ideje dostat druhou šanci. Právě skrz budoucího českého prezidenta.

Šiklová má ohledně toho, kdo by byl důstojným pokračovatelem přístupu Václava Havla, jasno.

Havlovi pomáhal. Vyrostl po něm

„Já osobně budu volit Karla Schwarzenberga, který je ve světě považován za výborného ministra zahraničí a v naší politice se angažuje již více jak třiadvacet let, tedy hned od převratu. Tehdy ale jen a jen pomáhal, stál v ústraní Václava Havla, nebyl přímým aktérem,“ vzpomíná Šiklová pro ParlamentníListy.cz na knížecí politické začátky.

„Teprve když Václav Havel skončil se svoji funkcí, tak Karel Schwarzenberg vystoupil do popředí. I to je důvod k jeho ocenění,“ vysvětluje, proč vhodí do volební urny hlas pro šéfa TOP 09.

 Socioložka pro ParlamentníListy.cz ohodnotila i kvality další prezidentské kandidátky, která by mohla být považována za nástupkyni a nositelku myšlenek Václava Havla. Táni Fischerové.

Zdroje: