Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Sobotka (ČSSD): Klausova a Nečasova tunelářská amnestie. Smutné konce ODS

Sobotka (ČSSD): Klausova a Nečasova tunelářská amnestie. Smutné konce ODS
Bohuslav Sobotka. | zdroj: Mediafax

V posledním novoročním projevu prezidenta republiky Václava Klause vlastně nezaznělo směrem k občanům jediné slovo rozloučení, které by se dalo po celkem dlouhých deseti letech, které strávil ve funkci prezidenta, očekávat.

Na konci Klaus jen stručně zmínil, že se rozhodl vyhlásit amnestii. Prý ke dvacátému výročí vzniku České republiky. Amnestii tak lze pokládat za jistý druh prezidentského rozloučení Václava Klause.

Myslím, že prezident pro své loučení s ústavní funkcí zvolil tu nejhorší možnou formu. A náš stát dostal ke svému výročí od prezidenta pěkně odpudivý a zapáchající dárek.

Pokud by amnestie zahrnovala jen prominutí krátkodobých trestů, pravděpodobně by větší kontroverze nevyvolala. Je samozřejmě omyl označovat jednorázové a plošné propuštění „drobných“ delikventů za nějaké řešení pro přeplněné české věznice. Tím může být jen masivní rozšíření domácího vězení a jiných alternativních trestů. Pokud nedojde k dlouhodobým legislativním změnám, věznice budou brzy stejně plné, jako byly ještě na Silvestra 2012.

Zdroje: