Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Sněmovna reprezentantů schválila navýšení dluhového stropu, podmiňuje ho ale škrty

Sněmovna reprezentantů schválila navýšení dluhového stropu, podmiňuje ho ale škrty
Předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy | zdroj: Profimedia

Americká Sněmovna reprezentantů v noci na dnešek těsně schválila navýšení dluhového stropu. Podmínila ho ale rozsáhlými rozpočtovými škrty v příštích deseti letech, což nejspíš odmítne Senát. Stejně jako prezident Joe Biden totiž jeho demokratická většina požaduje zvýšení dluhového stropu bez jakýchkoliv podmínek.

Pokud se na navýšení nenajde shoda, nebude si od léta americká vláda moci půjčovat další peníze, což by ochromilo americké úřady a mělo vážné dopady na světovou ekonomiku.

Pro návrh se v republikány kontrolované dolní komoře parlamentu vyslovilo 217 zákonodárců, proti jich bylo 215.

Republikáni věří, že krokem donutí demokrata Bidena jednat o škrtech ve výdajích, které považují za nutné. Biden ale návrh zákona odmítá. Bílý dům v reakci na hlasování ve Sněmovně reprezentantů uvedl, že návrh nemá žádnou šanci stát se zákonem, poškodil by podle něj střední třídu a pracující rodiny.

Také podle lídra demokratické většiny v Senátu Chucka Schumera je návrh zákona už teď „mrtvý“. Republikánská legislativa podle něj USA „jen nebezpečně přibližuje“ k historické platební neschopnosti země, která by otřásla trhy a ekonomikami po celém světě.

Ministerstvo financí odhaduje, že pokud se dluhový strop nenavýší, nebude schopné už v červnu, nebo o něco později v létě platit své závazky. Vláda by tím také přišla o možnost financovat sociální programy a důchody, což by podle expertů mělo velmi vážné následky pro americkou i světovou ekonomiku. Podle Bidena musí republikáni konat, aby se předešlo platební neschopnosti.

O prodloužení financování federálních úřadů se ve Spojených státech vedou politické bitvy v posledních letech opakovaně. V jejich zatím posledním kole republikáni navrhují navýšení dluhového stropu o 1,5 bilionu dolarů (32 bilionů korun) a zároveň požadují omezení výdajů v oblastech sociální podpory a ochrany klimatu. Demokraté chtějí zvýšení bez podmínek, stejně jako tomu bylo třikrát za úřadování Bidenova předchůdce Donalda Trumpa.

Zdroje: