Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Aktualizováno: Slavnostní přehlídka zahájila čtyřdenní oslavy platinového jubilea vlády Alžběty II.

Aktualizováno: Slavnostní přehlídka zahájila čtyřdenní oslavy platinového jubilea vlády Alžběty II.
Britská královská rodina na oslavách 70. výročí vlády Alžběty II. | zdroj: Profimedia

Slavnostním vojenským průvodem začaly v centru Londýna oslavy 70. výročí vlády britské královny Alžběty II. Akce se v londýnské vládní čtvrti Whitehall před očima tisíců diváků účastnilo na 1400 vojáků, 400 hudebníků a 240 koní. Až do neděle vyhlásila britská vláda státní svátek; konat se budou tisíce nejrůznějších akcí.

Samotná panovnice pozdravila vojáky a poddané z balkonu Buckinghamského paláce. Ten však dnes večer oznámil, že páteční slavnostní mše díkuvzdání v katedrále sv. Pavla se 96letá královna, kterou v poslední době sužovaly zdravotní neduhy, nezúčastní. Během dnešní přehlídky se údajně potýkala s menšími obtížemi.

„Děkuji všem, kdo svolávají komunity, rodiny, sousedy a přátele, aby oslavili mé platinové jubileum,“ napsala královna v prohlášení k národu. „Dobrá vůle, která je mi prokazována, mne nadále inspiruje. Doufám, že následující dny budou příležitostí k tomu, abychom se zamysleli nad tím, čeho jsme dosáhli v uplynulých 70 letech, zatímco hledíme do budoucnosti s důvěrou a nadšením,“ dodala.

Vojenská slavnost, anglicky pojmenovaná Trooping the Colour, se už od roku 1748 koná u příležitosti narozenin panovníků Spojeného království či k výročí jejich vlády.

Dnešního průvodu se zúčastnili příslušníci Irské gardy, prvního praporu britské armády a královské gardy za doprovodu jízdy a stovek armádních muzikantů. Asi 7000 lidí si na místě koupilo vstupenky a dalších 7000 příslušníků armády a britských legií dostalo pozvání.

Po zhruba dvou a půl hodině průvod zakončil přelet 70 historických i moderních letadel královského letectva v různých formacích, zatímco Alžběta II. s některými členy své rodiny stanula na balkóně Buckinghamského paláce.

Příslušníky armády, letce i přihlížející Brity z balkónu kromě královny zdravilo 17 členů královské rodiny, včetně Alžbětina syna a nástupce trůnu prince Charlese s manželkou Camillou, prince Williama s manželkou Catherine a dětmi a princezny Anny.

Pozornost na sebe upoutaly zejména pravnuci královny, děti Williama a Kate. Za slunečného počasí sledovaly desetitisíce lidí, jak osmiletý princ George, sedmiletá princezna Charlotte a čtyřletý princ Louis přejíždějí v otevřeném kočáře z paláce k dějišti jezdecké přehlídky. Na balkóně Buckinghamského paláce pak princ Louis, oděný v námořnické uniformě, rozesmál svou matku i spousty přihlížejících svými grimasami a zejména pak tím, jak si při přeletu 70 stíhaček a vrtulníků Královského letectva zacpal uši a otevřel dokořán ústa. I jeho prababička to vzala s humorem: s úsměvem se k Louisovi naklonila a něco mu říkala.

První den čtyřdenních oslav se však neobešel bez méně příjemných momentů. Několik jedinců se ráno, ještě před samotnou přehlídkou Trooping the Colour pokusilo narušit procesí vojáků. Londýnská policie později podle BBC potvrdila, že bylo zatčeno 12 lidí. Skupina Animal Rebellion, která se zasazuje o práva zvířat a hlásá veganství v zájmu ochrany klimatu, přiznala, že do incidentu, při němž se nejméně tři muži vrhli na zem před vojenskou kapelu, bylo zapojeno 25 jejích stoupenců. Organizace uvedla, že reaguje na „nečinnost koruny vůči klimatické krizi a její pokračující podporu masa, rybolovu a mlékárenství“. 

Na počest královnina výročí také večer nejen ve Spojeném království, ale napříč celým britským Společenstvím, vzplane přes 1500 signálních ohňů za sborového zpěvu nové Písně pro Společenství (Song for the Commonwealth).

Následovat budou v pátek, sobotu a neděli tisíce kulturních a náboženských akcí, například bohoslužba v katedrále svátého Pavla ke vzdání díků za Alžbětinu vládu, nebo vystoupení hvězdných hudebních interpretů a kapel jako Queen, Ed Sheeran nebo Alicia Keys.

Alžběta II. je nejdéle vládnoucí britskou královnou a ve svých 96 letech i nejstarším vládnoucím panovníkem v současnosti na světě. Jako královna navštívila přes 100 zemí, zažila už 14 premiérů, udělila „královský souhlas“ s asi 4 000 zákony a britským občanům rozeslala přes milion gratulací k dlouhověkosti nebo výročí svatby.

Blahopřání z celého světa

K 70 letům vlády britské královně poslal gratulace například francouzský prezident Emmanuel Macron, který panovnici daroval „jednoho z nejkrásnějších koní“ ze stáje republikánské gardy, píše agentura AFP. Sedmiletý šedě osrstěný hřebec nese jméno Fabuleu de Maucour a podle Elysejského paláce je „reprezentantem tradic francouzské kavalerie“.

Hlava katolické církve, papež František, ve svých „srdečných“ gratulacích Alžbětu II. ujistil o svých modlitbách za to, aby „Všemohoucí Bůh požehnal blahobytem, mírem a jednotou“ jí, královské rodině i celému národu.

Gratulaci poslal do Londýna mezi jinými také český prezident Miloš Zeman. „V dnešním uspěchaném světě plném neustálých změn představuje oslava Vašeho platinového jubilea tolik potřebnou stabilitu a připomenutí si společné historie,“ napsal ve svém dopise královně. Zeman dodal, že na svoji návštěvu Buckinghamského paláce v roce 2017 vzpomíná jako na „jeden z nejsilnějších okamžiků“ svého prezidentského mandátu.

Oslavy výročí královny Alžběty II. ovšem otevírají nejen v britské společnosti otázku monarchistického zřízení země, které především mezi mladší generací ztrácí na popularitě. Jeho kritikové poukazují například na problematickou koloniální minulost monarchie či britské elitářství.

profimedia-0696148129 Platinové jubileum vlády britské královny Alžběty II. | zdroj: Profimedia

Oslavy výročí vlády Alžběty II. jsou nicméně již tradičně velkolepou událostí, na níž ministerstvo financí letos vyčlenilo v přepočtu 810 milionů korun a královna se podle průzkumů těší většinové přízni britské veřejnosti.

Zdroje: