Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Škodovka letos vyrobí o sto tisíc aut méně, protože nejsou čipy

Škodovka letos vyrobí o sto tisíc aut méně, protože nejsou čipy
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Kvůli chybějícím čipům letos automobilka Škoda Auto nedokáže vyrobit sto tisíc vozů. V rozhovoru s německým listem Augsburger Allgemeine to prohlásil šéf podniku Thomas Schäfer.

Loni Škoda Auto vyrobila zhruba 940 tisíc vozů.

„Nedostatek čipů nesmírně bolí, mimo jiné proto, že poptávka po našich automobilech je nadále velmi vysoká,“ uvedl Schäfer. Vyjádřil nicméně naději, že potíže s nedostatkem čipů v příštích týdnech poněkud poleví, a to díky vyšší produkci v Malajsii. „Čipová krize bude pokračovat také v příštím roce, ale snad už nebude tak silná jako v roce 2021,“ dodal.

Škoda Auto je součástí německého koncernu Volkswagen. Ten v pátek oznámil, že odbyt Škody Auto se v srpnu meziročně snížil o 34,3 procenta na 53 900 vozů. Tempo poklesu tak mírně zrychlilo z červencových 30,9 procenta. Za prvních osm měsíců roku nicméně odbyt Škody Auto vykázal nárůst o 4,4 procenta na 644 200 vozů.

Podle časopisu Škodovácký odborář pokračuje mladoboleslavská automobilka v rušení části směn kvůli chybějícím čipům, které se používají v palubní elektronice. Podle odborů se dají problémy očekávat ještě na podzim.

Škoda Auto provozuje v České republice tři výrobní závody, vyrábí ale i v Číně, v Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Působí na více než sto trzích.

Zdroje: