Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Šibenice jsou nevhodné, nikoliv nezákonné, říká budoucí policejní prezident Vondrášek

Šibenice jsou nevhodné, nikoliv nezákonné, říká budoucí policejní prezident Vondrášek
Martin Vondrášek | zdroj: Petr Horník / Právo / Profimedia

Novým policejním prezidentem bude od dubna Martin Vondrášek. Současný policejní prezident Jan Švejdar ve funkci skončí k 31. březnu a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) od jeho nástupce a dosavadního prvního náměstka očekává mimo jiné to, že dotáhne reformu specializovaných pracovišť.

Vondrášek u policie působí od roku 1993. V roce 2008 se stal náměstkem na pražském ředitelství, o tři roky později pak šéfem pražské policie. Na prezidiu začal pracovat v roce 2014, kdy ho tehdejší policejní prezident Tomáš Tuhý pověřil funkcí prvního náměstka.

Vondráška doporučila poradní komise v rámci nabídkového řízení. Rakušan se po důkladném zvážení závěrů komise a po osobní schůzce s Martinem Vondráškem rozhodl její stanovisko akceptovat. „Generálmajor Vondrášek je jedním z největších profesionálů, které policie má, a jeho vizi budoucnosti policejního sboru považuji za správnou. Budu po něm mimo jiné chtít, aby co nejrychleji dotáhl reformu specializovaných pracovišť policie,“ vysvětlil Rakušan. Mezi další priority nového šéfa policie musí dle ministra vnitra patřit např. personální stabilizace sboru, zatraktivnění práce u policie nebo zajištění kvalitního policejního vzdělávání a přípravy.

Policejním prezidentem se Vondrášek stane 1. dubna 2022 poté, co k 31. březnu 2022 ve funkci na vlastní žádost skončí generálmajor Jan Švejdar. „Pan generálmajor Švejdar odvedl u policejního sboru skvělou práci a já mu za jeho službu děkuji,“ dodal ministr.

Výběr svého nástupce ocenil i současný policejní prezident. „Martina Vondráška znám více než 25 let, poslední tři roky byl mým prvním náměstkem. O jeho profesní i lidské způsobilosti nemám sebemenší pochybnosti a upřímně si ho vážím. Policii ČR přeji policejního prezidenta, jako je on, a jsem přesvědčen, že je tím nejlepším kandidátem a svoji roli zvládne,“ uvedl generálmajor Jan Švejdar. 

Odpůrci pandemického zákona se znovu sešli před sněmovnou, vztyčili šibenice

Vondrášek na dnešní tiskové konferenci prohlásil, že makety šibenic na protestech proti přijetí novely pandemického zákona považuje za krajně nevhodný a nešťastný symbol. Pokud ale nejde o konkrétní pohrůžku osobě nebo skupině osob, není nezákonný. Také Rakušan zdůraznil, že se s šibenicemi na demonstracích vnitřně smířit nedokáže, není ale páchán trestný čin.

„Pakliže (šibenice) nesměřuje k nějaké konkrétní pohrůžce osobě či skupině osob a symbolizuje nesouhlas třeba s politikou, problematikou vzdělávání a podobně, z našeho pohledu je to krajně nešťastný, ale bez dalšího nikoli nezákonný projev,“ řekl Vondrášek.

Příznivci iniciativy Chcípl PES demonstrují od rána na pražském Malostranském náměstí proti schválení vládní novely pandemického zákona. V 15:30 organizátoři rozpustili program na náměstí a skupina zhruba 200 demonstrantů zůstala v prostoru před sněmovní ulicí. Přes den počet účastníků shromáždění narůstal k 1500 kolem poledne. Ke 14:00 jejich počet policie odhadla na 700. Policisté zadrželi šest demonstrantů poté, co několik účastníků shromáždění útočilo na policisty. Jeden policista byl lehce zraněn. 

Podle pořádající organizace novela ohrožuje základní svobody, jako je svoboda pohybu, podnikání a slova, právo na vzdělání, na zdravotní péči, svobodu shromažďování a další základní hodnoty.

Novela předpokládá, že protikoronavirová mimořádná opatření vydaná podle pandemického zákona budou moct zahrnout omezení širšího okruhu činností než teď. Úřady budou moct nařídit testování na covid-19 také například podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům. Kabinet chce, aby dolní komora schválila pandemickou novelu zrychleně ve stavu legislativní nouze.

Zdroje: