Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Sněmovna dnes novelu pandemického zákona neprojedná kvůli SPD

Sněmovna dnes novelu pandemického zákona neprojedná kvůli SPD
Předseda SPD Tomio Okamura řekl, že pandemický zákon je pouze jinak pojmenovaný nouzový stav | zdroj: Jakub Stadler / MAFRA / Profimedia

Poslanecká sněmovna dnes novelu pandemického zákona kvůli vetu hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) neprojedná.

Novinářům to před jednáním řekl předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Strany vládní koalice kvůli předpisu svolají mimořádnou schůzi dolní komory patrně na příští úterý. Michálek také počítá s pozměňovacím návrhem, který omezí platnost předpisu. Předseda SPD Tomio Okamura novinářům řekl, že pandemický zákon je pouze jinak pojmenovaný nouzový stav.

Předpis na programu nebude

Před prodlužováním jednání varovala členka zdravotního výboru Michaela Šebelová, podle ní je třeba platnost zákona prodloužit, protože země se stále nachází ve stavu pandemie.

„Neschválením prodloužení se obíráme o prostředky, jak zvládnout podzimní vlnu,“ uvedla Šebelová na tiskové konferenci. Místopředsedkyně poslanců ODS Eva Decroix doplnila, že koaliční kluby jsou přesvědčené o tom, že předpis je jen nástrojem pomoci a má dovolit překlenout období epidemie. „Považujeme ho za nutný,“ uvedla.

Sněmovna měla předlohu projednat dnes odpoledne zrychleně ve stavu legislativní nouze. Michálek uvedl, že kvůli vetu SPD ale předpis na programu nebude. Klub SPD shromáždil podpisy všech svých 20 členů, čímž v souladu s jednacím řádem zabránil možnému dodatečnému zařazení předlohy do programu nynější schůze.

„Pravděpodobně k němu (návrhu zákona) bude muset být mimořádná schůze příští týden v úterý,“ řekl Michálek. Počítá s tím, že do novely koaliční strany zařadí i ustanovení o omezení účinnosti předpisu, které minulý týden vláda vypustila.

Okamura řekl, že novela je pouze jinak pojmenovaným nouzovým stavem. Kritizoval i právě vládou schválenou neomezenou platnost návrhu. Dále hnutí SPD požaduje, aby pro vstup do restaurací a dalších zařízení stačilo prokázat se negativním testem na koronavirus a aby byly uznávány protilátky, dodal Okamura. Veškerá proticovidová opatření by podle něj měla být cílová.

Předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO Alena Schillerová považuje návrh zákona za špatný a za ušitý horkou jehlou. Není podle ní možné jej projednávat ve stavu legislativní nouze. Pandemický zákon podle ní vznikl loni kvůli tomu, že tehdejší opozice nechtěla prodloužit nouzový stav. O návrhu je ale podle Schillerové ANO ochotné hovořit.

Zdravotnický výbor Sněmovny dnes doporučil omezit časovou platnost části předpisu do konce listopadu. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek s úpravou souhlasil. Připomněl, že původně navrhoval prodloužení platnosti části zákona o vydávání restrikcí do konce srpna příštího roku. Nynější znění zákona předpokládá, že platnost těchto ustanovení skončí 28. února.

Novela předpokládá, že protikoronavirová mimořádná opatření vydaná podle pandemického zákona budou moci zahrnout širší okruh činností než teď. Úřady budou moci nařídit testování na covid-19 také například podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům. Možnost vydávat opatření pro své resorty mají dostat také ministerstva obrany a vnitra.

Proti novele dnes na Malostranském náměstí v blízkosti Sněmovny protestovalo zhruba osm stovek příznivců hnutí Chcípl PES. Michálek označil za vrchol nevkusu využití šibenice na demonstraci. Připustil, že předpis je kontroverzní, má ale zabránit nutnosti lockdownů a v maximální míře zachovat svobody lidí při účinném boji s pandemií.

Zdroje: