Dnes je čtvrtek 20. června 2024., Svátek má Květa
Počasí dnes 23°C Oblačno

Seznam Zprávy: Ochranka našla na pánské toaletě ve Sněmovně kokain

Seznam Zprávy: Ochranka našla na pánské toaletě ve Sněmovně kokain
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Ochranná služba Poslanecké sněmovny objevila na přelomu loňského a předloňského roku drogu na pánské toaletě. Podle informací serveru Seznam Zprávy to byl kokain. Vedení ochranné služby případ vyhodnotilo tak, že nešlo o trestný čin ani o přestupek, a to kvůli minimálnímu množství drogy, a nález dál nehlásilo, řekl serveru mluvčí ochranné služby Tomáš Procházka.

"Můžeme potvrdit, že příslušníci Ochranné služby PČR ve vámi zmiňovaném období na jedné z toalet Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR objevili, na základě své vlastní činnosti a monitoringu dění v tomto chráněném objektu, prázdný papírek, který zajistili. Následným zkoumáním zjistili, že mohl obsahovat omamnou a psychotropní látku," sdělil serveru mluvčí ochranné služby.

Případ se podle serveru stal na přelomu loňského a předloňského roku, kdy opozice zahájila obstrukce, takže například v lednu 2023 kvůli hlasování o důvěře vlády museli poslanci ve Sněmovně trávit celou noc. Ochrance, jejíž kancelář sousedí s pánskou toaletou, bylo podle serveru podezřelé, že se zpoza stěny několikrát za noc ozývalo podezřelé klepání. Na splachovacím zařízení jednoho ze záchodů pak policisté našli papírek s bílým práškem. Následný test ukázal na kokain, píše web.

Ochranka poté vše sepsala do oficiálního záznamu a vložila do interního informačního systému. Mluvčí dodal, že od té doby nic podobného ochranná služba ve Sněmovně nezaznamenala.

Toaleta, na níž ochranka kokain nalezla, leží nedaleko kanceláře předsedkyně Sněmovny, o incidentu nevěděla. "Tyto věci řeší ochranná služba, jsou úplně mimo jakoukoliv mou pravomoc a nemám a neměla jsem o nich ani žádné informace," napsala serveru Pekarová Adamová. Dodala zároveň, že případ nechce zlehčovat, a proto se obrátí na kancléře Sněmovny, aby zjistil podrobnosti.

Stopy kokainu se v minulosti objevily například i v Evropském parlamentu. Reportéři jedné z předních německých televizních stanic odebrali v roce 2005 na toaletách a v dalších veřejných prostorách budov parlamentu 46 vzorků, u 41 z nich byl test na kokain pozitivní, napsal server BBC. A podobný výzkum provedla televize dříve i v německém parlamentu s velmi podobnými výsledky.

Zdroje: