Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Schwarzenbergovi to trochu ujelo, reaguje Nečas na kritiku

Schwarzenbergovi to trochu ujelo, reaguje Nečas na kritiku
zdroj: Mediafax

Premiér Petr Nečas chce funkci státního tajemníka a má do jeho křesla několik kandidátů. S těmi ovšem nesouhlasí ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a v médiích premiéra kritizoval.

"Když chce mít ODS v této funkci automobilového lobbistu, tak ať ho tam má," sdělil ministr mědiím. Nečas si z toho nic nedělá, prý se se Schwarzenbergem nijak nespoří.

"Každému občas něco ujede. Stalo se to i mně, teď se to stalo panu ministrovi zahraničí," reagoval na knížete v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Spor vznikl ohledně převedení některých pravomocí z ministerstva zahraničí na úřad vlády. "Jedná se o vnitrostátní, většinou ekonomické problémy jako doprava nebo komunikace. To přeci logicky není nic, co by mělo řešit ministerstvo zahraničí," vysvětlil.

Nečas má do nové funkce státního tajemníka pro Evropskou unii kromě "automobilového lobbisty" ještě dva hlavní kandidáty. Neoficiálně se ale přiklání právě k Ivanu Hodačovi. "Dle mého názoru není v České republice tak výrazně kvalifikovaný člověk, je schopný, ovládá pět jazyků," nastínil.

Ještě prý ale není rozhodnuto a při volbě personálního obsazení této funkce chce hledat podporu napříč stranami. Ani Schwarzenberg tak nemusel ještě říct poslední slovo.