Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Schwarzenberg proti Lobkowiczovi: O prodeji paláce budeme jednat

Schwarzenberg proti Lobkowiczovi: O prodeji paláce budeme jednat
zdroj: tisková zpráva

Jak naloží česká vláda s nabídkou Německa k odkoupení Lobkovického paláce? Podle vyjádření členů vlády i místopředsedy sněmovny to nepřichází v úvahu. Šéf diplomacie Schwarzenberg ale možnost dohody nevyloučil.

Prodat Lobkovický palác Německu? Prý naprosto nemyslitelné. Téma, o kterém jednali ministři zahraničí ČR a Německa Karel Schwarzenberg a Guido Westerwelle, způsobilo krátkou mediální přeháňku, během níž se české politické špičky na televizní obrazovce předháněly v rychlosti, s jakou zamítaly německý návrh.

Autentická česká šlechta

Člen rodu, který monumentální dílo na Malé Straně postavil, Jiří Lobkowicz, dokonce vydal tiskovou zprávu, ve které případný prodej rezolutně odmítá: „Pokusy o směnné obchody nebo o výprodej dědictví této země, považuji za necitlivé, nejen kvůli historii mé rodiny, ale i pro dědictví této země."

Možnost prodeje v reakci pro televizi Nova zpochybnil mimo jiné i místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek, proti je i vicelídr Schwarzenbergovy TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Lobkovicové byli tak autentická česká vlastenecká šlechta, že prodej jejich původního majetku Německu z mého pohledu nepřipadá v úvahu," uvedl Kalousek doslova.

Celý článek na ParlamentniListy.cz