Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Sbohem, Alžběto! Australané chtějí po brexitu také svou nezávislost

Sbohem, Alžběto! Australané chtějí po brexitu také svou nezávislost
Královna Alžběta II. na návštěvě svých australských poddaných | zdroj: Profimedia

Rozhodnutí více než 17 milionů Britů o odchodu z Evropské unie pošramotí nejen vztahy království s Evropou, ale i s jejími bývalými koloniemi. Přestože britská královna vládne Austrálii jen symbolicky, republikáni vidí ve výsledku šanci, jak s Londýnem zcela přetrhnout pupeční šňůru a získat kompletní nezávislost.

Slov s příponu "exit" zřejmě není nikdy dost a začínají je skloňovat i mimo Evropu. Lídr protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage hlásal, jak odchod z EU Británii pomůže lépe sblížit se se zbytkem světa. Začít by podle něj měla s "našimi přáteli v Commonwealthu", tedy Britského společenství národů, které uznávají britskou královnu jako hlavu státu.

Nepočítal ale s tím, že brexit může vést i k tomu, že státy Commonwealthu začnou pochybovat o svém formálním poddanství Británii a uvažovat o odtržení.

Během prvních 72 hodin po zveřejnění výsledků referenda zaznamenali australští republikáni dvacetiprocentní nárůst podaných přihlášek. Strana začíná po vzoru zastánců brexitu volat po referendu o odtržení. Australský internet zaplavilo slůvko "Ausexit".

"Brexit nás rozhodně posouvá do popředí. To, že monarchisté chtějí zůstat v úzkém spojení s Velkou Británií, je jedna věc. Otázkou ale je, zda chceme zůstat úzce spojeni s Malou Británií. Kdybychom teď udělali referendum, lehce vyhrajeme," věří předseda australských republikánů Peter Fitzsimonsem.

Chaos, který v Británii začal před referendem a po něm ještě zesílil, může australským republikánům v jejich snaze pomoci. "Velká Británie, která se zdála od počátku Austrálie pevná jako skála, se nyní propadá do nestability. Domnívám se, že i to je důvod, který lidi žene do Australského republikánského hnutí," podotýká Fitzsimonsem.

Nezávislost už jednou Australané odmítli

Zemi oficiálně vládne britská královna Alžběta II., kterou zastupuje generální guvernér. I ten má ale spíše symbolickou roli, byť má například pravomoc odvolat premiéra, rozpustit sněmovnu a vyhlásit nové volby. Udělal to ale naposledy v roce 1975.

Šanci na nezávislost Austrálie už jednou měla, v referendu v roce 1999 ale tuto možnost lidé ostře odmítli. 

Výzvy k proměně v republiku na chvíli utichly poté, co nepopulární princ Charles postupně v médiích přepustil místo svým synům a pocit hrdého souznění s monarchií pak v Australanech zažehla svatba Williama a Kate.

Od té doby se ale situace změnila, tábory politických zastánců i odpůrců monarchie se poměrově vyrovnaly a spíš se kloní ke straně odpůrců. Navzdory tomu se ale současný australský premiér a šéf liberální strany Malcolm Turnbull nechal začátkem roku slyšet, že jeho vláda nebude usilovat o další vypsání referenda o nezávislosti během panování královny Alžběty.

Je potřeba postavit se na vlastní nohy

Reagoval tím na výzvy předsedy opozičních labouristů Billa Shortena. "Naše ústava vstoupila v platnost jako akt britského parlamentu. Nyní, o 114 let později, se náš národ změnil, naše postavení ve světě se změnilo, je čas, aby se změnila i naše ústava," prohlásil Shorten loni v listopadu.

Po nezávislosti volají i lídři všech australských států a teritorií. V lednu všichni až na jednoho podepsali deklaraci, v níž vyzývají ke vzniku republiky v čele s prezidentem. Prohlášení nepodepsal jen hlavní ministr Západní Austrálie Colin Barnett, nikoli však proto, že s monarchií souhlasí, ale není na to podle něj zrovna vhodný čas.  

Podle hlavního ministra ACT (Australian Capital Territory) Andrewa Barra současné vztahy s Británií odrážejí minulost země. "Nastal čas dospět a postavit se na vlastní nohy," uvedl.

Po britském referendu se k výzvám k nezávislosti připojují další a další politici. "Spojené království se chystá opustit EU. Skotsko Velkou Británii. Je načase, aby se svou cestou vydala i Austrálie," napsal na Twitteru Queenslandský ministr zdravotnictví Cameron Dick.

Časy koloniální nadvlády jsou pryč

Republikáni sousedního Nového Zélandu tak podobně radikální reakci v zemi, která taktéž patří do Commonwealthu, nezaznamenali. Britové ale podle nich musí, zvlášť nyní, přijmout, že časy koloniální nadvlády jsou už dávno pryč.

"Z většiny britských občanů, ať už jsou pro či proti monarchii, máme dojem, že příliš nechápou, proč spadá Nový Zéland stále pod britskou monarchii. Britové pochopili už dávno před brexitem, že se Nový Zéland a Austrálie jednoho dne stanou republikami s vlastními prezidenty," říká Savage, předseda novozélandské republikánské skupiny.

Monarchisté ale v tom, že se Británie chce vymanit z Evropské unie a zároveň si udržuje své kolonie, překvapivě ironii nevidí. "Hysterie, která vznikla, je pouhé mlácení prázdné slámy a brzy zase utichne," je přesvědčený předseda Ligy australských monarchistů Philip Benwell.

Zdroje: