Sběrači z divočiny aneb jak se člověk z města stane sběračem lanýžů
Nataša s Robinem jsou mladý, česko-slovenský pár, které k zásadnímu životnímu kroku dovedlo to, co cítí mnozí z nás. „Po letech stresujícího života v Praze, se nám vytratila radost ze života“, říkají. „Konzumní lákadla všeho druhu postupně ztratila svůj lesk. Každodenní stres si vybral svou daň na těle i na duchu a my se rozhodli, že se pokusíme o změnu.
Po velmi důkladné přípravě (naivní toť představa), jsme jednoho dne sbalili naše dvě kočky a králíčka, do vozíku jsme naskládali veškerý náš majetek a vyrazili směr Rovensko. Znali jsme to tam z opakovaných dovolených a zdejší kraj nám učaroval“.
Rovensko je malebná česká vesnička na vrcholcích předhůří rumunských Karpat. Tato oblast na srbsko-rumunských hranicích se jmenuje Banát. Před více jak 200 lety se sem přesídlilo postupně několik stovek českých rodin. Někteří pomáhat strážit zdejší hranice , další pracovat v dolech či těžit dřevo ze zdejších hlubokých lesů. Díky své poloze bylo Rovensko většinu své existence izolované od okolních vlivů a vesnice si zachovala původní český ráz, zvyky, tradiční hospodaření i čistě český jazyk. Za posledních pár desetiletí však odešla většina původně banátských rodin zpět do Čech. Z více jak 200 obyvatel zde zůstalo jen něco málo přes 60, převážně starších, a i z těch mnozí plánují svůj odchod za dětmi do původní vlasti. Hlavním důvodem je samozřejmě nedostatek pracovních příležitostí, zdravotní péče a konzumní lákadla západní společnosti.
Dnes, téměř 5 let poté, už o něco méně naivní a mnohem více pokorní vůči drsné realitě života v divočině, jsou Robin s Nataškou nadšení stále víc. „Vzdát se pohodlí nebylo a není lehké, ale přesídlení semnám přineslo větší klid, uvolněnost, skromnost a další vnitřní i vnější změny“, říká Nataša. Pěstují si vlastní zeleninu, brambory, chovají slepice, sbírají dřevo na topení, pečou si chleba – ale zároveň využívají ve svém gazdovství i moderní poznatky a technologie – solární a větrný zdroj energie, permakulturní principy u budování záhonů a tak dále. „Učíme se každý den soběstačnějšímu a udržitelnějšímu způsobu života. Má to pro nás smysl nejen logický, ale také cítíme, co to s námi dělá a ty změny se nám líbí.“
Zdejší kraj je velice chudý a není tady praktický žádná příletost obživy kromě turistů, kterým ubytování a stravu poskytují místní babičky. Dlouho tedy hledali, jak získat minimální příjem, nutný na pokrytí nákladů, kterým člověk dnes neunikne ani v divočině, jako zdravotní pojištění, povinné ručení, daně z pozemku, nafta, ale i některé potraviny a krmení pro zvířátka. Vtom se stalo něco, co by ani jednoho z nich nenapadlo... Robin našel náhodou u nich na pozemku lanýže. Po tomto vzácném nálezu se začali tímto darem přírody zabývat.
Lanýž je velmi vzácným druhem houby. Roste pod zemí, v blízkosti kořenů některých listnatých stromů, s nimiž žije ve vzájemné symbióze. Hledají se pomocí cvičených prasátek nebo psů. Již od dob Mezopotámie jsou lanýže považovány za nejdelikátnější z labužnických specialit. Kuchaři a gurmány jsou nazývány "diamanty gastronomie".
Lanýže mají také rozsáhlé zdravotní účinky. Dle tradiční čínské medicíny (TČM) nasávají lanýže nejryzejší esenci z kořenů stromů a tím v sobě koncentrují tu najčistší energii. Tato životodárná esence vyživuje a posilňuje energetickou dráhu ledvin, která odpovídá za délku a kvalitu života a působí jako mocné afrodiziakum. Podobně silný účinek na tvorbu a kvalitu mateřského mléka u kojících žen apomáhají také s ustálením psychiky u maminek po těžkém porodu. V přírodní medicíně se používají jako prevence či součást léčby rakovinových nádorů, na podporu imunitního systému, u kardiovaskulárních onemocnění, vysokého cholesterolu, u spánkových poruch, revmatických bolestí a potravinových intolerancí. Obsahují širokou škálu antioxidantů, minerálních látek a kompletní škálu esenciálních aminokyselin, které jsou u většiny rostlinné potravy značně omezené. Lanýžemají velmi neobvyklé antimikrobiální účinky a přispívají k obnově tkání, takže jsou označovány jako „anti-aging superfood“.
Robin s Natašou se lanýžům věnují už tři roky. Sbírají je sami, pomocí cvičených psů a čerstvé lanýže pak konzervují tradičními postupy, jak se to dělalo od nepaměti v krajinách, kde mají lanýže mnohasetletou tradici. Bez umělých aromat, konzervantů a s maximálním obsahem lanýžů ve výrobcích, což je na světovém trhu jedinečné. Běžně totiž „lanýžové“ výrobky lanýže obsahují jenom minimálně a nebo vůbec a jsou jenom navoněné umělým lanýžovým aroma.
Podílet se na jejich tvorbě a ochutnat skutečnou chuť lanýžů ve spoustě variant můžete i vy. Právě spustili svůj crowdfundingový projekt, jehož cílem je vybrat dostatek finančních prostředků na rekonstrukci manufaktury na Rovensku, v jedné z unikátních českých vesnic v Rumunsku. Výsledkem toho bude nejenom produkce poctivých lanýžových produktů, ale také vytvoření pracovní příležitosti v chudé oblasti, kde téměř žádná práce není. Výměnou za exkluzivní dárky - lahodné lanýžové delikatesy nebo přímo pobyty v malebném Rovensku jim můžete přispět i vy.
Další informace o projektu najdete na HitHit.cz ZDE
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 21.11.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,280 | 25,400 |
USD | 24,040 | 24,220 |