Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Rusové protestovali v Praze proti válce a Putinovi

Rusové protestovali v Praze proti válce a Putinovi
Rusové protestovali v centru Prahy proti válce a Putinovi | zdroj: Profimedia

V centru Prahy dnes demonstrovali Rusové žijící v Praze proti vojenské intervenci na Ukrajinu a prezidentovi Vladimiru Putinovi. Hodinu po poledni se sešli na náměstí Míru, odkud se vydali průvodem přes Václavské na Staroměstské náměstí. Pochodu se podle policie účastnilo zhruba 3000 lidí. Akce, kterou pod názvem Rusové proti Putinovi pořádal Pražský ruský protiválečný výbor, se obešla bez problémů.

Protest zakončily proslovy Rusů, kteří se rozhodli veřejně vystoupit proti Putinově politice. Byli mezi nimi například Alexandr Morozov, který působí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, či ruský básník žijící v Berlíně Alexandr Delfinov.

Účastnící průvodu provolávali rusky hesla Ne válce, Rusko bude svobodné nebo Sláva Ukrajině. K protestu se kromě Rusů přidali i další odpůrci vojenské invaze na Ukrajinu. Lidé se k pochodu připojovali po celou cestu centrem hlavního města, další povzbuzovali demonstranty potleskem či skandováním.

Na shromáždění byly vidět hlavně bílo-modro-bílé vlajky symbolizující ruské protesty proti válce. Účastníci si přinesli také transparenty poukazující na to, že proti Putinovi stojí Rusové nejen v Moskvě či Petrohradě, ale i na Dálném východě či na Urale. Někteří měli s sebou cedule v ruštině, češtině i angličtině odsuzující ruský útok na sousední zemi.

Řečníci na Staroměstském náměstí mluvili zejména o tom, že se z Ruska stává pod vedením Putina fašistický stát. Upozornili na to, že se nyní na Ukrajině rozhoduje o osudu celé Evropy. Vyjádřili také podporu ruskému opozičnímu politikovi Alexeji Navalnému, kterého soud tento týden poslal na devět let do vězení.

profimedia-0673296393 Rusové protestovali v centru Prahy proti válce a Putinovi | zdroj: Profimedia

Rusové během shromáždění uctili minutou ticha ukrajinské děti, ženy a bojovníky. Protest, na který po celou dobu dohlíželi policisté, ukončili po třech hodinách.

Pořadatelé svolali protest přes facebook. Uvedli, že i Rusové, kteří žijí v České republice, musí veřejně ukázat, že se jednoznačně staví proti válce. „Jsme s Českem, Evropou a celým světem proti ruské agresi,“ napsali.

Aktivisté polili schody před ruským velvyslanectvím v Praze rudou barvou

Aktivisté dnes ráno polili schody před ruským velvyslanectvím v pražském Bubenči rudou barvou na protest proti ruské agresi vůči Ukrajině. Policisté z ochranné služby na místě zajistili čtyři osoby, organizátor akce šel podat vysvětlení na policejní služebnu. Případ policisté vyhodnotili jako přestupek a předají ho k dořešení příslušnému správnímu orgánu, řekl ČTK mluvčí pražské policie Jan Rybanský.

Škoda podle mluvčího zatím nebyla vyčíslena. Podle serveru Seznam Zprávy každý ze čtyř aktivistů přinesl pětilitrový kbelík s lehce omyvatelnou takzvanou umělou krví, vyrobenou z vody, kakaa a potravinářského barviva. Barevnou vodu poté vylili na schody vedoucí k budově ambasády.

„Pět litrů krve má každý z nás v průměru v sobě. Tento protest je reakcí na zabíjení nevinných civilistů, zvláště dětí, žen a starých lidí,“ řekl Seznam Zprávám aktivista David Šteffel.

Šteffel je jedním z představitelů skupiny Dekomunisti, která usiluje o postavení komunistů mimo zákon a příležitostně pořádá podobné protestní akce nebo petice. Sám podobným způsobem protestoval proti ruské agresi na Ukrajině už před třemi týdny, jen několik dní po začátku invaze. Tehdy podle serveru uvedl, že zakopl a červenou barvu omylem vylil na plechovou ceduli a nástěnku na plotě ambasády.

K podobným akcím u budov vlastněných Moskvou vyzývá i ostatní odpůrce ruského útoku na Ukrajinu, a to nejen v Česku. Dnešní protest má zahájit akci nazvanou Krvavý měsíc, během něhož mají lidé pěti litry umělé krve polít jakýkoliv majetek Ruské federace kdekoliv na světě, a upozornit tak na oběti války na Ukrajině.

Zdroje: