Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Ruská ekonomika letos klesne nejvíce od roku 1994, uvedl ruský exministr

Ruská ekonomika letos klesne nejvíce od roku 1994, uvedl ruský exministr
Rusko čelí prudkému růstu spotřebitelských cen a odlivu kapitálu. Zároveň se potýká s možnou platební neschopností poté, co Západ uvalil sankce (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Ruská ekonomika by v letošním roce mohla klesnout nejspíše až o 10 procent, což bude největší pokles hrubého domácího produktu od roku 1994.

Řekl to dnes agentuře RIA Novosti bývalý ruský ministr financí a nynější šéf Účetní komory Alexej Kudrin. Ruská ministerstva hospodářství a financí v současné době podle něj pracují na nových prognózách.

Rusko čelí prudkému růstu spotřebitelských cen a odlivu kapitálu. Zároveň se potýká s možnou platební neschopností poté, co Západ uvalil ochromující sankce na zemi, aby potrestal prezidenta Vladimira Putina za invazi na Ukrajinu.

„Oficiální prognóza počítá s více než zhruba desetiprocentním poklesem,“ řekl Kudrin, který byl ministrem financí v letech 2000 až 2011. Předchozí prognózy ruské vlády počítaly s růstem HDP v letošním roce o tři procenta. Loni ekonomika vzrostla o 4,7 procenta.

Zdroj blízký ruské vládě agentuře Reuters řekl, že ministerstvo hospodářství letos počítá s poklesem o deset až 15 procent.

Podle údajů Světové banky (SB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF) snížení o deset procent znamená největší propad HDP od roku 1994, tedy z prvních let po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. SB tento měsíc předpověděla, že HDP Ruska se propadne o 11,2 procenta.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters koncem března předpověděli, že ruský HDP se letos sníží o 7,3 procenta. Inflace pak má vyskočit na téměř 24 procent, nejvýše od roku 1999.

Zdroje: