Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Rusové se ve všech okupovaných městech chovali jako v Buči, řekl Zelenskyj

Rusové se ve všech okupovaných městech chovali jako v Buči, řekl Zelenskyj
EU by si podle Zelenského měla stanovit datum, ke kterému přestane odebírat ruský plyn. „Jenom tehdy ruská vláda pochopí, že musí hledat mír,“ řekl ukrajinský prezident | zdroj: AFP PHOTO / Ukrainian presidential press service / handout

Podle ukrajinského prezidenta se ruská armáda chovala ve všech okupovaných městech jako v Buči.

Ruští vojáci se všech ukrajinských městech, která nějakou dobu okupovali, chovali jako v Buči, kde se po jejich odchodu našly stovky zabitých civilistů. Litevským poslancům to dnes skrze videohovor řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Evropskou unii vyzval, aby vůči Rusku schválila další sankce, které budou mířit na všechny ruské banky a na ruskou ropu, informovala agentura Reuters.

EU by si podle Zelenského měla stanovit datum, ke kterému přestane odebírat ruský plyn.

„Jenom tehdy ruská vláda pochopí, že musí hledat mír,“ řekl ukrajinský prezident litevskému parlamentu. Zákaz dovozu ruského plynu je podle něj jediným způsobem, jak ukázat, že má Západ vůli zastavit ruské válečné zločiny.

Otázka embarga na ruský plyn provází EU od počátku ruské invaze na Ukrajinu. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell v pondělí po jednání ministrů zahraničí členských zemí prohlásil, že všechny země bloku omezují závislost na ruském plynu a ropě, na ukončení dovozu se ale neshodly.

Zatímco například většina států východního křídla unie podporuje co nejrychlejší ukončení dovozu ruských fosilních paliv, Německo, Maďarsko či Rakousko chtějí takové rozhodnutí z ekonomických důvodů oddálit.

Zelenskyj, který ohledně válečné situace každý den jedná se západními spojenci, připomněl litevským poslancům i zprávy o zabíjení civilistů v Buči nedaleko Kyjeva a dodal, že taková místa jsou po celé Ukrajině všude tam, kde byli ruští vojáci delší dobu.

„Okupanti se v těchto (městech, obcích) chovali stejně jako v Buči,“ uvedl prezident.

Zdroje: