Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Pokutu za večírky v Downing Street dostane i Johnson a ministr financí Sunak

Pokutu za večírky v Downing Street dostane i Johnson a ministr financí Sunak
Za pořádání večírků během přísné koronavirové uzávěry dostane pokutu britský premiér Boris Johnson i jeho ministr financí Rishi Sunak | zdroj: Profimedia

Za pořádání večírků v Downing Street během přísné koronavirové uzávěry v letech 2020 a 2021 dostane pokutu i britský premiér Boris Johnson a jeho ministr financí Rishi Sunak. Dnes to podle médií uvedl vládní mluvčí.

Oznámení přišlo jen krátce poté, co policie informovala, že v souvislosti s vyšetřováním večírků, při nichž se nedodržovaly tehdy platné společenské restrikce, udělí dalších 30 pokut. Již koncem března přitom rozdala prvních 20 peněžitých trestů. Šéf labouristů Keir Starmer vyzval Johnsona k okamžité rezignaci, lídr liberálních demokratů Ed Davey požaduje hlasování Dolní sněmovny o nedůvěře vládě.

„Premiér a ministr financí dnes obdrželi oznámení, že jim metropolitní policie plánuje udělit blokovou pokutu,“ uvedl ve vyjádření mluvčí Downing Street a dodal, že v tuto chvíli nemá žádné další detaily. Pokutu přitom dostane rovněž Johnsonova manželka Carrie, oznámila její mluvčí.

„Boris Johnson a Rishi Sunak porušili zákon a opakovaně lhali britské veřejnosti. Oba musí rezignovat,“ uvedl v reakci na oznámení šéf opozičních labouristů Starmer. „Konzervativci jsou zcela nezpůsobilí vládnout. Británie si zaslouží někoho lepšího,“ dodal.

Večírek v době lockdownu

Britská policie již řadu týdnů vyšetřuje 12 setkání v Downing Street a jiných částech vládní čtvrti Whitehall, která se podle britských médií konala v době, kdy v Británii platily přísné restrikce přijaté v boji proti covidu-19. Předseda vlády se v této souvislosti sice několikrát omluvil, odmítl ale uznat, že se provinil proti platným nařízením. 

Kvůli aféře označované jako Partygate rostl na začátku roku tlak na Johnsonovu rezignaci a řada pozorovatelů považovala jeho pozici za dlouhodobě neudržitelnou. Proti Johnsonovi se v souvislosti s porušováním pravidel stavěli i někteří členové Konzervativní strany. Premiérovi však v tomto ohledu „pomohla“ válka na Ukrajině, která protesty od opozice i z vlastních řad dočasně utlumila.

Nové oznámení o pokutách by však podle médií mohla aféru znovu oživit. Server Sky News v tomto ohledu označuje za překvapivou především pokutu pro Sunaka, jemuž se dosud dařilo aféře vyhýbat.

Johnson již v minulosti dal najevo, že kvůli celé věci nehodlá rezignovat. Pokud by však po novém oznámení odstoupil Sunak, který v poslední době čelí tlaku také kvůli kontroverzím kolem podnikání jeho manželky Akshaty Murthyové, ocitl by se Johnson v mimořádně politicky zranitelné pozici, domnívá se hlavní politický zpravodaj Sky News Jon Craig.

„Selhání“ v premiérské kanceláři už na konci ledna v předběžné zprávě popsala vysoce postavená vládní úřednice Sue Grayová. V dokumentu uvedla, že v nejvyšších vládních kruzích se porušovala protiepidemická opatření. Vláda původně slibovala, že celou její zprávu dá k dispozici veřejnosti. Záležitost však začala souběžně vyšetřovat i policie, což zveřejnění velké části zprávy znemožnilo, jelikož se nyní týká aktivního policejního vyšetřování.

Policie minulý měsíc udělila prvních 20 pokut. Podle Reuters tak v podstatě potvrdila, že někteří členové vlády a jejich zaměstnanci spáchali přestupky, ze kterých je vinila britská média i zpráva z nezávislého vyšetřování. Policie však neupřesnila, koho se pokuty týkají. Dodala, že dělá všechno pro to, aby vyšetřování postupovalo rychle kupředu.

Zdroje: