Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Komentář: Rozkaz zněl jasně: Konfident Vodička musí dostat miliony

Komentář: Rozkaz zněl jasně: Konfident Vodička musí dostat miliony
Jaroslav Vodička, nezaměnitelná figura komunistického konfidenta | zdroj: Profimedia

Andrej Babiš a politický ansámbl ANO jdou komunistům na ruku. Ze státního rozpočtu tak dostane miliony spolek, jehož náčelník vyznamenal komunistickou mlátičku Zdeňka Ondráčka.

Když potřebuje hlasy komunistů, Andrej Babiš vyměkne a odvolá to, co dříve odvolal. A nejen Babiš, ale i celá jeho politická filiálka splní komunistům téměř vše, o co si řeknou.

Teď si třešničkáři řekli o přesun 600 milionů v rozpočtu. Přání jim poslanci za ANO v rozpočtovém výboru splnili.

K tomu soudruzi dali najevo, že pro rozpočet nezvednou ruku, pokud v návrhu nezůstane dotace 6,3 milionu pro Český svaz bojovníků za svobodu – tragikomický spolek vedený nepřehlédnutelným plukovníkem v záloze Jaroslavem Vodičkou.

Zástupci ANO, jak jinak, jim vyhověli a odmítli návrhy opozice, aby dotace připadla jiným spolkům, které na rozdíl od Vodičkova sdružení nezabrušují do politiky.

Andrej Babiš přitom před měsícem během interpelací ve sněmovně ujišťoval, že je proti dotaci pro Svaz bojovníků za svobodu. "Nevím, kdo navrhl 6,3 milionu, já určitě s tím nebudu souhlasit," pravil předseda vlády.

Takže, pane premiére, osvěžte si paměť: Do návrhu rozpočtu dotaci pro svaz zařadilo ministerstvo financí po konzultaci s ministerstvem obrany a vy jste pro rozpočet s touto dotací ve vládě hlasoval. Vzpomínáte? Bingo!

Krycí jméno Josef

Jistě, z hlediska státního rozpočtu, jehož výdaje jsou plánovány ve výši 1,5 bilionu korun, je Vodičkova grupa titěrnou položkou. Jenže pro tuhle partu by i jedna kačka byla příliš.

Spolek má sice bohulibý cíl, na jeho webu se můžete dočíst, že usiluje o to, "aby dějiny národního boje za svobodu Československé republiky byly pravdivě zpracovávány a aby byl objektivně hodnocen jejich význam pro současné i budoucí generace".

Jak ale může uchovávat národní paměť sdružení, v jehož čele stojí figura formátu Jaroslava Vodičky? Bývalý pohraničník dvakrát vstupoval do komunistické strany, podruhé před listopadem 1989. Ve svém životopise se tím však nechlubí. Stejně jako tím, že v komunistickém Československu fungoval jako agent Veřejné bezpečnosti s krycím jménem Josef.

Takže žádný div, že letos dekoroval medailí za vlast a svobodu komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, známého pod přezdívkou "Mlátička". Bývalý člen pohotovostního pluku SNB přitom s obuškem v ruce na konci osmdesátek bránil režim, který svobodu a lidská práva potlačoval do posledního dechu.

profimedia-0397602406 "Mlátička" Zdeněk Ondráček a Babišův pobočník Jaroslav Faltýnek. Soudruh Vodička potřebuje peníze na medaile, tak mu je dáme | zdroj: Profimedia

Není to snad facka do tváře těm, kteří za svobodu opravdu bojovali? Má snad spolek s takovým hodnotovým zázemím brát dotace od státu, ve kterém platí zákony prohlašující komunistický režim za zločinný a zavrženíhodný a dobu, v níž vládl (s Ondráčkovou pomocí), za dobu nesvobody?

Kdo dostane od Vodičky medaili jako další? Mohl by to být třeba jeden z šéfů Státní bezpečnosti Alois Lorenc, který nedávno debatoval na pražské Fakultě sociálních věd. 

Jaké morální hodnoty vlastně Vodička a spol. hájí?

Medaili za medaili

Vodička udělal z původně občanského sdružení politický spolek. Před dvěma roky při tryzně v Terezíně nebral ohled na pietu místa a spustil ciráty o "mladých a zdravých uprchlících s mobily v rukou a v kožených bundách za tisíce". Jak by ne, když v krajských volbách kandidoval za Stranu práv občanů (Zemanovce), která v Ústeckém kraji vytvořila volební koalici s Okamurovci.

Miloš Zeman mu v roce 2013 udělil medaili za zásluhy o stát. O tři roky později se mu Vodička revanšoval svazovým křížem za zásluhy. Členy svazu tím zaskočil, protože o tomhle vyznamenání nikdo z nich nikdy neslyšel. Nakonec vyšlo najevo, že si ho vymyslel Vodička – pro Zemana.

Když se novináři ptali mluvčího svazu, za co vlastně Zeman kříž dostal, odbyl je frází, že politici si přece udělují vyznamenání.

V důsledku Vodičkova vedení každopádně opustila svaz řádka osobností, mezi nimi bojovník od Tobrúku Pavel Vranský. Vstali však bojovníci noví – třeba bývalá europoslankyně Jana Bobošíková a prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Není čas dívat se, kdo je kdo

Nakonec zpátky ke klíčové otázce: Jak to s dotací pro Svaz bojovníků za svobodu dopadne?

Žádná hádanka. Rozkaz koaličních komunistů zněl jasně: Vodička dotaci dostat musí. A ANO chce mít rozpočet pod střechou. Není čas dívat se, kdo je kdo…

zdroj: YouTube

Zdroje:
Vlastní