Dnes je sobota 11. května 2024., Svátek má Svatava
Počasí dnes 6°C Zataženo

Já na bráchu, brácha na mě. Jak kontroverzní Český svaz bojovníků za svobodu rozdával medaile

Já na bráchu, brácha na mě. Jak kontroverzní Český svaz bojovníků za svobodu rozdával medaile
Zeman s Vodičkou | zdroj: Facebook Jiřího Ovčáčka

Český svaz bojovníků za svobodu, jehož čestným členem je i prezident Miloš Zeman, má problém. Ministr financí Andrej Babiš společně s ministrem obrany Martinem Stropnickým avizovali, že prošetří hospodaření svazu a přehodnotí jeho další podporu.

Šéf svazu Jaroslav Vodička čelí delší dobu velké kritice kvůli nedemokratickým praktikám, xenofobním výrokům a podezřelému hospodaření.

Ze svazu odešla v poslední době řada osobností, kteří přežili koncentrační tábory, či váleční veteráni.

HllídacíPes.org se v souvislosti s těmito událostmi zaměřil na to, koho naopak svaz ocenil. Zjištění je překvapivé: v tomto roce získali vyznamenání především lidé z okolí prezidenta Miloše Zemana, kterého Vodička podpořil v prezidentské kampani.

Samotného Zemana dekoroval Vodička medailí hned dvakrát.

Medaile za podporu?

Provázanost mezi Hradem a Českým svazem bojovníků za svobodu (ČSBS) je očividná. Navzájem se dekorují medailemi a řády, a letošní rok byl v tomto směru zdaleka nejštědřejší.

Zda jde o ocenění z vděčnosti, si lze jen domýšlet. Nicméně fakta jsou jasná. Šéf svazu Jaroslav Vodička otevřeně a výrazně podpořil Miloše Zemana v jeho prezidentské kampani. V roce Zemanova zvolení to byl právě Vodička, komu prezident mezi prvními udělil státní vyznamenání – Medaili Za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů.

Letos se role obrátily. Tentokrát Vodička vyznamenal prezidenta Zemana, a to hned dvakrát. Medaile svazu získal také hradní protokolář Jindřich Forejt, šéf hradního odboru vnitrostátních cest a bývalý přítel Zemanovy dcery Vladimír Kruliš. Ocenění dostali ještě další tři členové Zemanem založené Strany práv občanů.

Udělení medaile hradní suitě vyvolalo negativní reakce mezi skutečnými bojovníky za svobodu. V reakci na ocenění Miloše Zemana vrátil svazu medaili například věhlasný německý historik Werner Imhof.

Ovčáček místo pamětnic

Značné kontroverze budí i samotná postava šéfa svazu Vodičky především kvůli tomu, že se prezentuje jako bojovník za svobodu, ačkoliv sám vstoupil dvakrát do KSČ – podruhé v době normalizace v 80.letech. Echo24 také upozornilo, že byl tajným spolupracovníkem komunistické Veřejné bezpečnosti.

Kritiku si nedávno vyslechl také kvůli xenofobním výrokům vůči uprchlíkům na letošní terezínské pietě, či za účast na srazu pohraničníků a sympatizantů SNB.

Pobouření vyvolal také vstup bývalé členky orgánů SSM a neúspěšné prezidentské kandidátky Jany Bobošíkové do čela místní organizace ČSBS v Lidicích. Na protest proti tomu opustily svaz poslední tři žijící pamětnice lidického masakru.

Místo nich následně jejich post obsadil kardinál Dominik Duka, který se netají souzněním s prezidentem Zemanem. A na počátku letošního roku pak organizaci doplnil ještě prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Vděčnost na sebe nenechala dlouho čekat. V dubnu získává Medaili II. stupně bývalý přítel Zemanovy dcery a šéf prezidentova odboru vnitrostátních cest, místopředseda SPO Vladimír Kruliš Medaili. V květnu je pak dekorován prezident Zeman. Od Vodičky přebral Medaili za zásluhy a v červnu dostal i nejvyšší vyznamenání Řád ČSBS “Věrni zůstaneme!”

Se Zemanem byl oceněn i jeho protokolář Jindřich Forejt, jemuž Vodička připnul Kříž za zásluhy.

Měsíc poté si Medaili za zásluhy odnášejí další tři Zemanovi příznivci, členové SPO Luděk Galuška, Lubomír Nečas a Jan Popelka.

Kardinál Dominik Duka sice od Vodičkova svazu ještě vyznamenání nedostal, zato si letos odnesl Řád bílého lva přímo od prezidenta Zemana. A kruh se uzavřel.

Prošetříme to

Vodička byl ale odcházejícími členy za špatné hospodaření svazu. Kritizovali například používání vozu Škoda Superb s řidičem k soukromým účelům či podezřelý prodeji části domu v Praze pod cenou.

Svaz je přitom významně financován z veřejných peněz. V loňském roce získal od státu přes 9 milionů korun, a přesto skončil ve ztrátě téměř 2 milionů korun.

To je také důvodů, proč se nyní ministr financí Andrej Babiš a ministr obrany Martin Stropnický, jehož resortu svazu poskytuje také část peněz, rozhodli prošetřit podezření z plýtvání státními penězi.

Eliška Hradilková Bártová pro Ústav nezávislé žurnalistiky


Zdroje: