Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Policie prověřuje firmu Bakter Medical kvůli testům, měla předložit nepravé dokumenty

Policie prověřuje firmu Bakter Medical kvůli testům, měla předložit nepravé dokumenty
(Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Ministerstvo zdravotnictví podalo trestní oznámení na brněnskou společnost Bakter Medical kvůli jejím antigenním testům Saligen. Píše to dnes server Seznam Zprávy.

Podle ministerstva firma zřejmě předložila ministerstvu nepravé dokumenty, aby získala výjimku k prodeji antigenního testu ze slin. Jednatel Jaroslav Kalina se k tomu webu nevyjádřil.

Trestní oznámení na firmu podala už dříve kvůli podvodu švédská společnost ZandCell. Kontrolu ve společnosti dokončuje Česká obchodní inspekce, zajímá se o ni i Státní ústav pro kontrolu léčiv.

„Máme podezření, že firma podvedla ministerstvo,“ řekl webu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který nechal udělat revizi dokumentů. Ministerstvo zjistilo, že Kalina nesplnil požadované podmínky. Klinická studie dokazující účinnost testu neobsahovala údaje o autoritě, která ji vypracovala. „Ta firma dodala zjevně nepravé dokumenty, což může být považováno jako podvod vůči ministerstvu,“ řekl webu ministr. Dokumenty předložené firmou Bakter Medical podle něj neodpovídaly skutečnosti, ale týkaly se švédských testů.

Ministr také míní, že udělení výjimky firmě ministerskými úředníky bylo neúmyslnou chybou. „V té době byl obrovský tlak na udílení výjimek k prodeji antigenních testů kvůli povinnosti testování ve školách nebo ve firmách,“ řekl webu.

Bakter Medical jako jedna z prvních získala v únoru od ministerstva zdravotnictví v éře Jana Blatného výjimku k prodeji antigenního testu ze slin. Podle webu budila pochybnosti třeba tím, že vznikla jen několik měsíců před udělením výjimky a neměla žádnou dohledatelnou historii či zkušenost z farmacie. Seznam Zprávy poukázaly především na to, že prezentace českého Saligenu se podobá prezentaci výrobců švédského antigenního testu Salivan od společnosti ZandCell.

Majitel biotechnologické firmy Michael Zand webu sdělil, že s Kalinou uzavřel distribuční smlouvu na prodej jejich antigenního testu Salivan v Česku a předal mu veškeré know-how, dokumenty a vzorky svých testů. Kalina ale obchod se švédským testem nerozjel s tím, že má svůj vlastní test Saligen, a spolupráci ukončil. „Myslím si, že zneužil naše dokumenty, aby získal výjimku k povolení prodeje antigenních testů v České republice,“ řekl webu před dvěma měsíci Zand. Na Kalinu podal trestní oznámení a vedle toho i žalobu za porušení distribuční smlouvy.

Bakter Medical podle registru smluv prodal veřejným institucím testy Saligen za nejméně 3,5 milionu korun, uvádí web. Cena testu přitom podle něj nebyla nejnižší, jeden se prodával za 450 korun.

Zdroje: