Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Ropa znovu zdražuje. Příčinou je výpadek suroviny z Libye

Ropa znovu zdražuje. Příčinou je výpadek suroviny z Libye
Ropné čerpadlo. | zdroj: Profimedia

Ceny ropy se v pondělí začaly zvyšovat. Byla to reakce na výpadky v dodávkách suroviny z Libye, které vyvolaly obavy z nedostatečného zásobování trhu.

Cena severomořské ropy Brent, která je určující pro ceny suroviny v Evropě, krátce před 17:00 SELČ vykazovala nárůst zhruba o 1,1 procenta na 112,97 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala téměř 0,8 procenta na 107,76 dolaru za barel.

Libyjská Národní ropná společnost varovala, že její ropná zařízení čelí „bolestivé vlně uzavírek“. T a přepravu ropy v zemi citelně zasáhly demonstrace.

„Protože jsou globální dodávky ropy napjaté, i ten nejmenší výpadek patrně bude mít výrazný dopad na ceny,“ řekla agentuře Reuters analytik Jeffrey Halley ze společnosti OANDA.

Analytik Satoru Jošida z makléřské firmy Rakuten Securities nicméně upozornil, že zdražování ropy brzdí obavy z poklesu poptávky v Číně, kde mají na ekonomickou aktivitu negativní dopad opatření proti šíření koronaviru.

K růstu cen ropy přispívají i návrhy na zákaz dovozu ruské ropy do Evropské unie. Ta se už v rámci sankcí zaváděných proti Rusku kvůli jeho útoku na Ukrajinu dohodla mimo jiné tom, že od srpna zcela zakáže dovoz ruského uhlí.

Agentura Interfax v pátek oznámila, že těžba ropy v Rusku v první polovině dubna klesla o 7,5 procenta. Pokles však byl víc než kompenzován růstem cen černého zlata.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů):

BURZA

TYP

KONTRAKT

AKTUÁLNÍ CENA

 

PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR

Londýn - ICE

Brent

červen

112,97

 

111,70

New York - NYMEX

WTI

květen

107,76

 

106,95

Zdroje: