Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Odměna za zvěrstva? Putin vyznamenal ‚hrdinnou jednotku‘ z Buči

Odměna za zvěrstva? Putin vyznamenal ‚hrdinnou jednotku‘ z Buči
Vladimir Putin. Ten, který odměňuje válečné řezníky. | zdroj: Profimedia

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí udělil elitní status ruské jednotce, kterou Ukrajinci viní z vraždění civilistů a dalších zvěrstev ve městě Buča.

Šedesátá čtvrtá motostřelecká brigáda podle Putinova nařízení prokázala „hromadně hrdinství a odvahu, houževnatost a statečnost“, a tak se jí od prezidenta dostalo čestného titulu „gardistická“, píše web The Moscow Times.

Právě tato brigáda okupovala Buču, město zhruba s 50 000 obyvateli, které leží zhruba 20 kilometrů západně od Kyjeva. Po odchodu ruských vojáků v něm byly objeveny hromadné hroby a stovky mrtvých civilistů.

Někteří měli svázané ruce. Svědci přitom vypovídali o mučení a znásilňování obyvatel. A nebyl to jediný válečný exces. Stopy obdobných ukrutností zůstaly po ruských vojácích třeba v Bohdanivce nebo Boroďance.    

Starosta Buči Anatolij Fedoruk tvrdí, že ruští vojáci zabili každého pátého civilistu, který zůstal ve městě v době, kdy nad ním měli kontrolu. Minulý týden starosta informoval, že dosud bylo nalezeno 403 těl.

Satelit vyvrátil ruskou lež

Obvinění, že ruští vojáci ve městě vraždili civilní obyvatele, Moskva označuje za provokace. Tvrdí, že Rusové z města odešli nejméně o čtyři dny dříve, než byla objevena mrtvá těla. Tato tvrzení však popírají indicie publikované médii včetně stanice BBC a deníku The New York Times.  

Fotografie ze satelitu WorldView-3, který provozuje americká společnost Maxar Technologies, dosvědčují, že těla zastřelených obyvatel ležela v Jablonské ulici netknutě tři týdny, ještě v době, kdy měla oblast pod kontrolou 64. motostřelecká brigáda z Chabarovského kraje.

Ve stejné době se začal kopat 15 metrů dlouhý a čtyři metry široký masový hrob v areálu kostela svatého Ondřeje, v němž leží desítky obětí.

S žádostí o provedení mezinárodního prošetření událostí v Buči požádalo Mezinárodní trestní soud přes 40 zemí.

Zdroje: