Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 4°C Skoro zataženo

Rusové zahajují ofenzívu na východě Ukrajiny

Rusové zahajují ofenzívu na východě Ukrajiny
Ruský tank na východě Ukrajiny. | zdroj: Profimedia

Na Ukrajině začíná druhá fáze války. O zahájení útoku na Donbasu informoval prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Můžeme říct, že ruské síly zahájily bitvu o Donbas, na kterou se dlouho připravovaly,“ řekl Zelenskyj v neděli ve videoprojevu.

Podle Zelenského se na ofenzivu soustředí významná část celé ruské armády. „Je jedno, kolik ruských vojáků sem přivedou, my budeme bojovat. Budeme se bránit. Budeme v tom každý den pokračovat,“ ujistil prezident.

Peklo na Donbasu

„Dnes ráno se okupanti podél celé frontové linie Doněcké, Luhanské a Charkovské oblasti pokusili prolomit naši obranu,“ píše na twitteru Oleksij Danilov, šéf ukrajinské bezpečnostní rady.

O nových, silnějších útocích na východě Ukrajiny hovoří západní i ukrajinští činitelé od doby, co Rusko na konci března po vyjednávání delegací obou zemí v Istanbulu stáhlo své jednotky ze severu napadené země. 

Kreml tehdy krok zdůvodnil snahou vytvořit lepší podmínky pro dohodu s Ukrajinou a posílením vzájemné důvěry. Kreml si po nezdařeném pokusu obsadit Kyjev v posledních týdnech vytyčil za svůj hlavní cíl právě převzetí kontroly nad Donbasem, připomíná agentura AP.

Jako Donbas se označuje Doněcká uhelná pánev, rozsáhlý těžební a průmyslový region na východě Ukrajiny. Leží v něm i samozvané proruské státy Doněcká lidová republika a Luhanská republika, které Moskva uznala na konci února.

„Je to peklo. Ofenziva, o které jsme už týdny mluvili, teď začala,“ píše na Facebooku gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Podle něj se bojuje ve městech Rubižne a Popasna.

Z Ruska po silnici na Krym

„Rusko se připravuje převzít plnou kontrolu nad Doněckou a Luhanskou oblastí a zajistit stabilitu pozemního koridoru s Krymským poloostrovem,“ upozornil už dříve mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk.

Rusko anektovalo Krym v roce 2014.

Na východě Ukrajiny za uplynulý den pokračovaly rozsáhlé boje. Ruští vojáci podle gubernátora Doněcké oblasti Pavla Kyrylenka zasáhli několik civilních cílů v Kramatorsku, kde si nedávný útok na vlakové nádraží vyžádal několik desítek lidských životů.

Ukrajinská armáda naopak osvobodila několik měst a vesnic v okolí Izjumu v Charkovské oblasti, uvedl podle agentury Interfax-Ukrajina mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk.

Zdůraznil zároveň, že právě v okolí Izjumu Rusko shromažďuje své síly. „Mimo jiné se odtud snaží vést ofenzivu proti východu Ukrajiny,“ řekl Motuzjanyk.

Zdroje:
ČTK, AP, NEXTA