Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Roger Waters: Kdyby Biden chtěl, válka na Ukrajině by zítra skončila

Roger Waters: Kdyby Biden chtěl, válka na Ukrajině by zítra skončila
Roger Waters | zdroj: Profimedia

Spoluzakladatel a bývalý frontman slavné rockové skupiny Pink Floyd Roger Waters se v rozhovoru se stanicí CNN zastal Ruska, které v únoru zahájilo invazi na Ukrajinu, a Číny. Zpěvák, skladatel a baskytarista rovněž obhajoval své tvrzení, že americký prezident Joe Biden je válečný zločinec. Podle něj Biden „přilévá na Ukrajině oleje do ohně“, což je „obrovský zločin“.

Watersovy výroky vyvolaly rozhořčení ze strany Kyjeva a naopak pochvalné reakce Moskvy.

V rozhovoru, který byl v neděli zveřejněn na internetu, se americký moderátor Michael Smerconish Waterse zeptal, proč při svém nynějším koncertním turné ukazuje podobiznu šéfa Bílého domu pod nápisem válečný zločinec. Waters v odpovědi obvinil Spojené státy, že válku na Ukrajině prodlužují, místo aby ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského přiměly k jednání. „Kdyby Biden chtěl, válka by zítra skončila,“ prohlásil Waters.

Na upozornění moderátora, že obviňuje stranu, která byla napadena, Waters reagoval kritikou Severoatlantické aliance. „Tato válka je v podstatě otázkou akce a reakce v souvislosti s tím, jak se NATO přibližuje k ruským hranicím,“ řekl.

Moderátor Smerconish poukázal také na rozpínavost další velmoci, Číny, která po návštěvě předsedkyně americké sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu provádí v blízkosti ostrova vojenské manévry. „Tchaj-wan je součástí Číny. To je mezinárodním společenstvím všeobecně přijímáno od roku 1948. A jestli to nevíte, tak málo čtete,“ okřikl Waters moderátora.

Rozhovor potěšil mimo jiné ruského exprezidenta a známého rockového fanouška Dmitrije Medveděva. „Na Západě jsou ještě rozumní lidé, ať žijí Pink Floyd,“ napsal na sociální síti Vkontakte (ZDE). Svůj příspěvek doprovodil Watersovou písní Wish You Were Here.

Ukrajinský velvyslanec v Rakousku Oleksandr Ščerba naopak označil britského hudebníka za „nemilosrdného, bezcitného a zbloudilého člověka“. „Waters nejdřív tvrdil, že žádná válka nebude, protože na to je (ruský prezident Vladimir) Putin příliš chytrý. Teď válka je - a vy tvrdíte, že má dobrý důvod,“ uvedl Ščerba na twitteru a Waterse vyzval, aby se do Ruska přestěhoval.

Rusko si referendy o připojení uzavře cestu k rozhovorům, řekl Zelenskyj

Pokud Moskva na okupovaných územích Ukrajiny uspořádá referenda o připojení k Rusku, nedočká se rozhovorů s Kyjevem ani s jeho mezinárodními spojenci, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podle kterého Kyjev trvá na svém postoji nepodstoupit Rusku žádná území.

„Postoj naší země zůstává stejný jako vždy. Nic, co je naše, nedáme,“ řekl Zelenskyj v pravidelném videoprojevu.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu letos 24. února. Jeho jednotky společně se silami separatistů okupují rozsáhlé oblasti na jihu a východě Ukrajiny. Kyjev opakovaně varoval, že Ruskem dosazené administrativy na ukrajinském území plánují referenda o připojení k sousední zemi. Agentura Bloomberg dříve s odkazem na zdroje uvedla, že hlasování se může na podzim uskutečnit v Doněcké a Luhanské oblasti na východě země a v Chersonské a Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny.

„Pokud se okupanti vydají cestou pseudoreferend, uzavřou si tím jakékoliv naděje na jednání s Ukrajinou a svobodným světem,“ řekl Zelenskyj.

Delegace Kyjeva a Moskvy vedly několik jednání o míru a zastavení bojů krátce poté, co ruské síly v únoru zahájily invazi na Ukrajinu. Hovory nicméně uvázly na mrtvém bodě a od konce března se představitelé k mírové debatě nesešli. Obě strany se navzájem obviňují z neúspěchu.

Zdroje: