Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Čínské lodě a letadla stále simulují útok na Tchaj-wan

Čínské lodě a letadla stále simulují útok na Tchaj-wan
Čína si „trénuje“ útok na Tchaj-wan | zdroj: Profimedia

Několik čínských armádních lodí, letadel a dronů se dnes dál zapojuje do vojenských cvičení. Svými manévry simulují útok na Tchaj-wan. Ten v reakci na tyto manévry vyslal do oblasti svá plavidla a letadla. 

Blízko střední linie Tchajwanského průlivu, tedy neformální hranice dělící obě strany, podle zdroje agentury Reuters nadále stojí asi 10 lodí čínského a tchajwanského námořnictva. Při manévrech v uplynulých dnech už Čína několikrát střední linii Tchajwanského průlivu porušila.

Tchajwanský premiér Su Čen-čchang dnes uvedl, že Čína svými arogantními armádními manévry ohrožuje regionální mír a stabilitu, a že by měla přestat s protahováním svalů své armády.

Doposud největší vojenské cvičení v regionu s ostrou střelbou zahájila Čína ve čtvrtek v reakci na návštěvu šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu.

Čína Tchaj-wan považuje za součást svého území a v minulosti varovala, že pokud se ostrov pokusí vyhlásit nezávislost, nebude váhat použít vojenskou sílu, aby jej dostala pod svoji úplnou kontrolu. Podle posledního oznámení Pekingu současné cvičení potrvá až do 15. srpna.

Zdroje: