Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Řecko nekompromisně: Supermarkety v karanténě prodávají jen základní zboží

Řecko nekompromisně: Supermarkety v karanténě prodávají jen základní zboží
Řecké supermarkety smějí prodávat jen základní zboží | zdroj: Profimedia

Řecko zakázalo supermarketům po dobu celostátní karantény prodávat jiné než základní zboží. Nesmějí tedy nabízet například knihy, hračky, oblečení či elektroniku. Obchody specializující se na toto zboží totiž musí být podle nařízení vlády nyní zavřené a jejich majitelé si stěžovali na nerovné podmínky na trhu.

Nové opatření týkající se supermarketů vydala řecká vláda s účinností od středy a platit bude pod dobu celostátní karantény. Ta začala minulou sobotu a vyhlášena je zatím na tři týdny. Zavřít se musely v Řecku všechny obchody s výjimkou supermarketů, pekařství či lékáren.

Řecká konfederace obchodníků a podnikatelů si ale vládě stěžovala, že opatření znevýhodňují maloobchodníky, jejichž provozy se musely zavřít a kteří přitom prodávají stejné zboží jako některé supermarkety.

Řecko kvůli narůstajícím počtům nakažených koronavirem SARS-CoV-2 zavedlo od víkendu celostátní karanténu, během níž lidé, podobně jako při první vlně epidemie na jaře, smějí vycházet z domu jen v nutných případech. Předtím musí poslat na dané číslo SMS zprávu či vyplnit formulář s uvedením důvodu vycházky, který musí mít u sebe.

Místní média tento týden informovala, že řecká vláda zvažuje žádost knihkupců, aby mohli během třítýdenní uzavírky rovněž otevřít. Argumentují tím, že jejich obchody jsou malé, a mohou tedy dobře zajistit, aby dovnitř chodili lidé postupně. Zdůraznili také, že jejich zboží je důležité pro udržení duševního zdraví lidí v době karantény.

V Řecku, které má téměř 11 milionů obyvatel, se od počátku pandemie covidu-19 potvrdilo na 60 570 nákaz koronavirem. Úmrtí spojených s nákazou eviduje Řecko k úterku 866, z toho 41 za předchozí den. V úterý oznámilo ministerstvo zdravotnictví 2384 nových nákaz. Nejhorší je epidemická situace ve druhém největším řeckém městě Soluni, na něž připadá více než čtvrtina denních výskytů koronaviru v zemi a kde se kvůli nárůstu hospitalizovaných nemocnice potýkají s nedostatkem lůžek intenzivní péče.

Zdroje: