Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Aktualizováno: Vezměte si před svátkem home office, nebo volno, prosí Blatný

Aktualizováno: Vezměte si před svátkem home office, nebo volno, prosí Blatný
Andrej Babiš a Jan Blatný | zdroj: Profimedia

Stát nemůže nařídit den pracovního volna. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) proto na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády apeloval, aby lidé v pondělí 16. listopadu maximálně využili práce z domova nebo dovolených.

Odbory žádaly kabinet, aby stanovil na tento den před státním svátkem pracovní volno, případně i na pátek 13. listopadu. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly by to pomohlo zamezit šíření koronaviru a zlepšit kritickou situaci v nemocnicích.

"Z epidemiologického hlediska by mohlo být pozitivní, kdybychom měli několik dní volna v kuse. Když to řeknu velice zjednodušeně, kdybychom odjeli v pátek na chalupu, tam byli, nikam nechodili a vrátili se až v úterý večer. Nicméně musím konstatovat, že neexistuje žádná legální forma, jakým způsobem by to v současné době mohl stát nařídit nebo umožnit," řekl Blatný. Zopakoval tak vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) v rádiu Impuls, že stát nemá kompetenci k nařízení pracovního volna firmám.

"Proto to berte spíše jako moji žádost nebo apel na maximální využití buď home office, nebo v případě, že to není možné, tak dovolených během 16. listopadu, aby většina z nás mohla strávit pěkné čtyři dny mimo velká města s maximálním omezením kontaktů, protože potom to může mít i význam na vývoj epidemie," dodal Blatný.

Hospodářská komora, Asociace malých a středních podniků či Svaz průmyslu a dopravy s návrhem odborů nesouhlasily. Obávaly se toho, že by volno musely zaplatit samy firmy, které jsou nyní v tíživé situaci. Naopak vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v neděli návrh podpořil.

Podle Blatného je třeba připravit řízené rozvolňování opatření

Statistiky podle Blatného naznačují, že opatření proti koronaviru se projevují. Není tedy důvod k jejich zpřísňování a je nutné se spíš připravit na řízené rozvolňování. Varoval ale před unáhlenými závěry, ke kterým by mohli lidé dojít podle výkyvů ve statistikách.

Nemocnice se nadále potýkají s vysokým počtem lidí hospitalizovaných kvůli covidu-19. Vláda rozhodla o navýšení možného počtu vojáků pro pomoc ve zdravotnických a sociálních zařízeních z nynějších 360 na 900. Vláda limit zvýšila, protože povolený počet byl už téměř vyčerpán. Nově budou vojáci nasazeni především v páteřních nemocnicích. Nyní pomáhají v 19 domovech pro seniory a 16 nemocnicích.

S péčí o pacienty s covidem-19 může pomoci i záložní nemocnice na výstavišti v Brně s 300 lůžky pro pacienty s covidem-19, která byla nově otevřena. Zatím v ní ale pacienti nebudou, protože to není třeba. Již dříve vznikla polní nemocnice na výstavišti v pražských Letňanech s 500 lůžky, která také čeká na využití v případě nedostatku lůžek v nemocnicích.

Kabinet schválil i návrh novely, která umožní nákup antigenních testů z veřejného zdravotního pojištění. Bude je moci nakoupit a rozvážet přímo distributor, řekl Blatný. Vláda chce rovněž upravit vysokoškolský zákon, aby i v roce 2021 a dalších letech umožnil na vysokých školách dálkovou výuku nebo úpravy harmonogramu studia a podmínek přijímacích zkoušek. Návrh reaguje na pandemii covidu-19, ale mohl by být využit i v jiných mimořádných situacích. Od 14. října jsou v Česku uzavřeny všechny školy vyjma mateřských nebo škol určených pro děti zdravotníků, sociálních pracovníků a dalších nezbytných profesí.

Zdroje: