Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Aktualizováno: Chce to tvrdší opatření, vyzývá vládu lékařská komora

Aktualizováno: Chce to tvrdší opatření, vyzývá vládu lékařská komora
Šéf České lékařské komory Milan Kubek | zdroj: Profimedia

Česká lékařská komora (ČLK) vyzvala vládu k okamžitému zpřísnění opatření přijatých kvůli covidu-19. Upozorňuje na nárůst počtu zemřelých i nakažených seniorů a zdravotníků. Experti předvídají spíš pomalejší brzdění epidemie, které bude trvat nejméně celý listopad.

V posledních několika dnech počty nově pozitivně testovaných stagnovaly. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) minulý pátek hovořil o "začátku brždění", ale varoval před přílišným optimismem. Ve středu pak bylo více než 15 700 nových prokázaných případů, nejvíc od začátku epidemie v ČR.

"Epidemická situace v České republice je stále mimořádně vážná, možná nejhorší v celé Evropě. Pokles počtu nově potvrzených případů nemoci covid-19 prokázaných v uplynulých dnech nebyl obrazem zlepšení epidemické situace, ale pouhým důsledkem snížení počtu prováděných testů," uvedl prezident ČLK Milan Kubek.

Ochránit se podle komory nepodařilo zranitelné skupiny obyvatel. Stoupá počet nakažených seniorů, v říjnu bylo lidí nad 65 let asi 14,5 procenta ze všech nově pozitivních. "Za uplynulý týden zemřelo 1230 pacientů a tento týden zemře přes veškerou snahu zdravotníků dalších přibližně 1500 osob," doplnil.

Podle Kubka se tak potvrzuje, že současná protiepidemická opatření sice dokázala zbrzdit zhoršování situace, ale nemohou v potřebném čase epidemii zastavit. Představenstvo ČLK vyzvalo už před týdnem nastupujícího ministra Blatného, aby vládě předložil návrh na jejich zpřísnění.

"Představa, že můžeme rozjetou epidemii zvládnout bez závažných ekonomických ztrát, je nebezpečnou iluzí. Čím déle se bude epidemie covid-19 nekontrolovaně šířit, tím budou nakonec i ekonomické ztráty vyšší. V současném stavu nemůžeme přežívat do jara," dodal Kubek.

Testy ve čtvrtek potvrdily v Česku nákazu koronavirem u 13 231 lidí. Je to o asi 2500 méně než ve středu, kdy byl zatím nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie, a zhruba stejně jako minulý čtvrtek. V nemocnicích bylo s covidem podle posledních údajů 8236 pacientů, v těžkém stavu je téměř 1200 z nich. V tomto týdnu zatím zemřelo v ČR s koronavirem 726 lidí, z toho 236 v úterý, dosud nejvíc za jediný den. Celkový počet zemřelých s covidem-19 činí 4330.

Odborníci předvídají spíše pomalejší brzdění epidemie covidu-19

Současná čísla vývoje epidemie covidu-19 podle modelů Ústavu zdravotnických informací (ÚZIS) předvídají spíš pomalejší brzdění epidemie, které bude trvat nejméně celý listopad. Rychlejší zbrždění je možné, podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) ale vyžaduje snížení kontaktů, práci v maximální možné míře z domova a zodpovědné dodržování už přijatých protiepidemických opatření.

"Situace je stabilizovaná, ale rozhodně není čas na nadměrný optimismus. Prosím vás, dodržujme všichni nastavená opatření. Čím více je budeme dodržovat, tím kratší dobu budou trvat," řekl ministr na páteční tiskové konferenci.

Reprodukční číslo, které uvádí průměrný další počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, je podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška 1,01. Pro rychlejší zpomalování epidemie je třeba ho snížit pod jedna a dál dodržovat přijatá opatření.

Vývoj epidemie v krajích není podle Duška všude stejný. Nejlepší je v Praze, kde už klesá počet nových případů i podíl pozitivních testů. V dalších regionech nákaza stagnuje nebo ještě roste. Podle Blatného podíl pozitivních testů ze všech testovaných na covid-19 neklesá, ale stabilizoval se. Stále je kolem třetiny pozitivních.

Přestaňte v noci zbytečně svítit, když se stejně nesmí ven

Na obce i obchody apeluje aktuální výzva proti světelnému znečištění. Její text upozorňuje, že zvláště nyní, kdy platí opatření kvůli epidemii covid-19, je naprosto zbytečné například večerní osvětlení výloh. Za iniciátory o výzvě informoval Pavel Suchan, předseda odborné skupiny pro světelné znečištění České astronomické společnosti.

Výzva apeluje, aby zhasly ty typy osvětlení a poutačů, na které se vzhledem k zákazu vycházení od 21:00, téměř nikdo nedívá. "Reklamní a architektonické osvětlení si teď nikdo neužije - prosíme zhasnout. Vyzýváme také provozovatele obchodů, aby zhasli své výlohy, když od 21 hodin nikdo kolem nechodí, ušetříte si svoje peníze a příroda si od světla odpočine. Obce mohou na dobu zákazu vycházení tlumit své veřejné osvětlení na menší intenzitu," stojí v dokumentu.

Autoři upozorňují, že nevyzývají k omezení bezpečnosti, ale upuštění od zbytečného svícení. "Vyzýváme k ochraně nočního prostředí a přírody, protože jsme její součástí. Zhasněme zbytečná světla. Na ulicích, na parkovištích supermarketů, u památek, na které se nikdo nedívá a v průmyslových areálech, kde nikdo nepracuje," pokračuje výzva. Ta také apeluje na lidi, aby si všímali, zda se v okolí, i na jejich pozemcích, zbytečně nesvítí. Podle Suchana, který v září o tomto problému hovořil také na senátním veřejném slyšení, se nadbytečné osvícení veřejného prostoru celosvětově zvyšuje až o šest procent ročně. Jen v Česku se takto neúčelně ročně vynaloží energie za dvě miliardy korun.

Zdroje: