Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Rakušan odvolal 8 z 15 členů dozorčí rady České pošty, chce v ní schopné odborníky

Rakušan odvolal 8 z 15 členů dozorčí rady České pošty, chce v ní schopné odborníky
„Česká pošta nemůže fungovat tak, jak má, bez funkční dozorčí rady. Proto potřebujeme, aby v ní místo politických trafikantů byli schopní odborníci,“ uvedl dnes Rakušan | zdroj: Michal TUREK / MAFRA / Profimedia

Ministr vnitra Vít Rakušan odvolal osm členů patnáctičlenné dozorčí rady České pošty.

Devátý člen, jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů Martin Kuba, rezignoval sám minulý týden. V radě zůstali zástupci zaměstnanců a předseda Svazu měst a obcí František Lukl. Noví členové budou vybráni k nominaci tento týden. Rada by měla mít do konce února nadpoloviční počet členů. Oznámilo to dnes tiskové oddělení ministerstva vnitra.

Ministr z rady odvolal jejího předsedu a bývalého generálního ředitele pošty Petra Zatloukala, místopředsedy, poradce KSČM Lubomíra Krejsu a náměstka ministerstva vnitra Jiřího Nováčka, šéfa NAKIT Vladimíra Dzurillu, starostu Náchoda Jana Birkeho a jeho stranického kolegu z ČSSD Bedřicha Grulicha, Karla Klímu a ekonomického exnáměstka pošty Oldřicha Černocha.

Výběr nových členů má proběhnout transparentně ve shodě s koaličními partnery, poté budou návrhy předloženy Výboru pro personální nominace, což je poradní orgán vlády. Dozorčí radu České pošty tvoří zástupci zakladatele, tedy ministerstva vnitra, a volení zástupci zaměstnanců v poměru deset ku pěti.

„Česká pošta nemůže fungovat tak, jak má, bez funkční dozorčí rady. Proto potřebujeme, aby v ní místo politických trafikantů byli schopní odborníci,“ uvedl dnes Rakušan. Zásadní obměnu ministr avizoval už v minulých týdnech jako první krok k tomu, aby pošta mohla fungovat a rozvíjet se jako moderní podnik.

Dozorčí rada dohlíží na chod státního podniku a má v tuto chvíli šest členů. Usnášeníschopnou dozorčí radu, tedy alespoň s nadpolovičním počtem členů, chce mít ministerstvo vnitra do konce tohoto měsíce.

„Rozhodně nedojde po tuto dobu k omezení služeb, jména nových členů komentovat nebudeme, ale dáme jasně najevo, že se skutečně bude jednat většinově o lidi, kteří nemají vazbu na politiku nebo konkrétní stranu,“ řekl dnes Rakušan novinářům. Dodal, že většinově by mělo jít o manažery, kteří mají s danou oblastí zkušenosti. Jedním z nových členů by měl být zástupce Asociace krajů.

Pošta jako moderní instituce

Obměna dozorčí rady je podle ministra prvním krokem, aby se stát dostal k informacím o stavu pošty a mohl provést potřebné změny. Na konci volebního období by chtěl Rakušan mít z podniku moderní instituci, která i na venkově poskytne občanům digitální kontakt se státem.

Pošta před týdnem oznámila , že od května zruší 669 pracovních míst, zejména manažerských a úřednických. Státní podnik si od toho slibuje úsporu 500 milionů korun ročně. Podle vedení pošty jde o další krok k optimalizaci nákladů.

Podnik nyní zaměstnává kolem 27 000 pracovníků. Rušení pozic se dotkne zejména útvarů marketingu, administrativně právních záležitostí, IT, financí nebo obchodu.

V posledních letech pošta hospodaří v červených číslech. Za loňský rok podnik počítá se ztrátou kolem 800 milionů korun, což je však zhruba o půl miliardy korun nižší propad než v roce 2020, kdy hospodaření pošty skončilo ztrátou 1,356 miliardy Kč po zdanění.

Důvodem ztrát je podle vedení firmy neuhrazená úhrada státu za objednávané základní služby. Stát v současnosti podniku dluží šest miliard Kč.

Zdroje: