Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Lipavský zahájil svou dvoudenní návštěvu Ukrajiny, chce zemi vyjádřit solidaritu

Lipavský zahájil svou dvoudenní návštěvu Ukrajiny, chce zemi vyjádřit solidaritu
„Jedeme vyjádřit solidaritu se zemí, která je pod velkým tlakem,“ řekl ministr Lipavský s tím, že Ukrajina se vydala evropskou a euroatlantickou cestou a je ji v tomto zapotřebí podpořit | zdroj: Profimedia

Český ministr zahraničí Jan Lipavský dnes zahajuje dvoudenní návštěvu Ukrajiny, a to společně se svými protějšky ze Slovenska a Rakouska Ivanem Korčokem a Alexanderem Schallenbergem.

Ministr navštíví linii dotyku v oblasti Donbasu na východě země a bude jednat s šéfem ukrajinské diplomacie Dmytrem Kulebou. Lipavský chce návštěvou demonstrovat, že Česko „stojí za Ukrajinou a podporuje její územní celistvost“.

Lipavského dnešní program zahrnuje návštěvu linie dotyku, která od sebe odděluje ukrajinská vládní vojska a Ruskem podporované separatisty na východě Ukrajiny. Šéfy diplomacií zemí takzvaného slavkovského formátu (ČR, Slovensko, Rakousko) poté čeká pracovní večeře s ukrajinským ministrem zahraničí Kulebou. Jednání s dalšími ukrajinskými představiteli, včetně prezidenta Volodymyra Zelenského, jsou plánována na úterý.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský chce svou cestou na Ukrajinu vyjádřit s východoevropskou zemí solidaritu v době ruského tlaku. „Letíme do Kyjeva a na východ Ukrajiny, abychom se na místě podívali, co zažívá země, na jejíchž hranicích se srocuje cizí armáda,“ uvedl Lipavský. „Jedeme vyjádřit solidaritu se zemí, která je pod velkým tlakem,“ dodal s tím, že Ukrajina se vydala evropskou a euroatlantickou cestou a je ji v tomto zapotřebí podpořit.

Šéf české diplomacie se vyjádřil také k nedělním výrokům prezidenta Miloše Zemana, který má současnou krizi kolem Ukrajiny za válkou slov a ruské invaze na Ukrajinu se neobává. „Česká vláda pracuje s informacemi bezpečnostních složek a s informacemi, které nabyla mezinárodní výměnou ze Severoatlantické aliance. Přistupujeme k tomu odpovědně,“ řekl Lipavský. „Vládní pozice je jasná. Myslím, že jsme to sdělili na celé řadě tiskových konferencí,“ řekl k postoji české vlády, která obranyschopnost ukrajinské armády podpořila dodávkou dělostřelecké munice. Sám Lipavský se vyslovil pro posílení aliančních jednotek v zemích východního křídla NATO, což Zeman odmítl.

Darem více než 4000 dělostřeleckých granátů Kyjevu se Česká republika v lednu zařadila do skupiny zemí, které podpořily obranyschopnost ukrajinské armády v době hrozící ruské invaze. Lipavský na návštěvě ukrajinským činitelům předá i humanitární pomoc v podobě 500 balíčků první pomoci.

Rusko v posledních měsících shromáždilo u hranic s Ukrajinou desítky tisíc vojáků. Vyvolalo tím obavy Kyjeva i Západu, že se připravuje na vojenskou ofenzivu na Ukrajině. Moskva popírá, že má v plánu Ukrajinu napadnout. Tvrdí, že má obavy o vlastní bezpečnost. Od Spojených států a NATO žádá kromě jiného záruku, že aliance nepřijme za svého člena Ukrajinu, a nebude tak zvyšovat svoji přítomnost v blízkosti Ruska. Česká vláda stejně jako NATO či Spojené státy ale tento požadavek odmítá.

Zdroje: