Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Rada ČNB se rozhodla zasáhnout proti oslabování koruny

Rada ČNB se rozhodla zasáhnout proti oslabování koruny
ČNB intervenovala na devizovém trhu proti oslabování koruny již na počátku března. Tehdy koruna oslabovala mimo jiné kvůli vypuknutí války na Ukrajině (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Bankovní rada České národní banky na dnešním mimořádném měnovém zasedání rozhodla kvůli výraznému oslabení kurzu koruny z posledních dní zahájit intervence na devizovém trhu.

Banka o tom informovala na webu. Podle ČNB je cílem nepřipustit dlouhodobější oslabení kurzu koruny v situaci vysoké inflace. Banka zároveň po dobu intervencí pozastavila program odprodeje části výnosů z devizových rezerv.

ČNB v této souvislosti upozornila, že má k dispozici velké devizové rezervy, a to i v mezinárodním srovnání. „Bližší informace k prováděným operacím na trhu nebude ČNB sdělovat,“ uvedla centrální banka. Obecně slabší kurz koruny zdražuje v korunách dovážené zboží, a tím přispívá k inflaci.

Koruna vůči oběma hlavním světovým měnám oslabuje několik dní. Důvodem jsou mimo jiné informace o jmenování Aleše Michla guvernérem ČNB. Michl je odpůrcem současného cyklu zvyšování úrokových sazeb.

Koruna se těsně po oznámení obchodovala za zhruba 25,40 Kč/EUR, o několik desítek minut později kurz posílil na 25,16 koruny za euro. Ještě v úterý večer kurz koruny byl zhruba 25 korun za euro a před týdnem se česká měna obchodovala kolem 24,60 Kč/EUR.

ČNB intervenovala na devizovém trhu proti oslabování koruny již na počátku března. Tehdy koruna oslabovala mimo jiné kvůli vypuknutí války na Ukrajině.

Předtím naposledy centrální banka intervenovala na devizovém trhu v rámci kurzového závazku v letech 2013 až 2017. Tehdy ovšem působila na trhu proti posilování koruny, a kurz tak držela kolem 27 korun za euro.

Zdroje: