Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Ruská armáda ostřelovala přístav Oděsa a okolí raketami odpálenými z Krymu

Ruská armáda ostřelovala přístav Oděsa a okolí raketami odpálenými z Krymu
Rusové zasáhli Oděsu už na začátku dubna (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Rusko dnes ostřelovalo Oděskou oblast na jihu Ukrajiny z anektovaného Krymu čtyřmi vysoce přesnými střelami Oniks, uvedla agentura Unian s odvoláním na místní úřady a vojenské velení.

Do Oděsy dnes přicestoval předseda Evropské rady Charles Michel, přivítal jej zde ukrajinský premiér Denys Šmyhal, uvedl Unian. Jednání obou představitelů přerušily ruské rakety, kvůli kterým se museli uchýlit do krytu, napsala agentura AFP.

„Nepřítel pokračuje v ničení objektů infrastruktury,“ poznamenala bez dalších podrobností agentura Unian. Ostřelování má také podlomit morálku obyvatelstva, uvádí ukrajinská armáda. Přístavní Oděsa je terčem ruských raketových útoků opakovaně.

Úřady vyzvaly obyvatele, aby neignorovali letecké poplachy, a to tím spíš, že další ostřelování je velice pravděpodobné.

Ruské rakety P-800 Oniks, na Krymu zřejmě odpalované z ruských systémů pobřežní obrany Bastion, jsou podle dostupných informací určeny především k ničení nepřátelských lodí, ale mohou být použity i proti pozemním cílům.

Terčem ostřelování se ještě v noci stala i sousední Mykolajivská oblast. „Bohužel máme mrtvé a raněné. Pod palbou se ocitly mnohé okresy, (střel) přilétlo více než obvykle,“ uvedl bez dalších podrobností gubernátor Vitalij Kim podle agentury Ukrinform. Palba podle gubernátora mířila jak na vojenské cíle, tak na obytné čtvrti.

Zdroje: