Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Sníh a vichr vyvolaly kalamitu v Česku a na Slovensku

Sníh a vichr vyvolaly kalamitu v Česku a na Slovensku
Auta stojí ve sněhové bouři na dálnici mezi Prešovem a Popradem. | zdroj: Profimedia

(AKTUALIZOVÁNO) Sníh a silný vítr v pátek i v sobotu komplikoval provoz na silnicích a železničních tratích v Česku. Hasiči měli stovky výjezdů, kromě odklízení stromů zajišťovali i střechy.

Největší problémy byly na severu Moravy, v Olomouckém kraji, na Vysočině, v Libereckém, Ústeckém a Středočeském kraji či na východě Čech. Kvůli stromům popadaným na vedení bylo 15 tisíc domácností bez elektřiny.

Strom spadl například na cesty u Sedliští na Frýdecko-Místecku či mezi Horním Benešovem a Lichnovem na Bruntálsku, kde do něj narazilo auto. Automobil narazil do spadlého stromu u Josefovic, části Klimkovic na Ostravsku.

V sobotu odpoledne pracovali energetici na opravách 65 poruch vysokého napětí.

„V kraji Moravskoslezském zůstává bez napětí 3000 odběrných míst, v kraji Zlínském 2500 a 2300 v kraji Královéhradeckém. Ve středních Čechách zbývá připojit 1300 odběratelů k hladině vysokého napětí. V ostatních krajích se už situace blíží naprosto běžnému stavu distribuční soustavy,“ sdělila v té době mluvčí ČEZu Soni Holingerové uklidňuje.

Lyžařská střediska uzavřena

Přívaly sněhu v noci na sobotu ochromily sever Slovenska. Situaci ztěžoval prudký vítr, který se místy blížil k orkánu.

Lyžařská střediska ve vysokých Tatrách – Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a Štrbské Pleso – byla dočasně uzavřena.

Úřady vyzvaly obyvatele, aby zůstali doma, a pokud to není nutné, nejezdili o víkendu autem na severní Slovensko. Pod Tatrami je kvůli sněžení a silnému větru nesjízdných mnoho silnic.

Ve Vysokých a Západních Tatrách vyhlásili čtvrtý z pěti stupňů lavinového nebezpečí. Horská záchranná služba některé z oblastí uzavřela.

V několika oblastech byla vyhlášena mimořádná situace.

„Důvodem je zejména nesjízdnost místních komunikací, ztížený přístup do obydlí, obchodů, zdravotních středisek či zastávek hromadné dopravy. Je ztíženo zásobování, v některých obcích jsou přerušeny dodávky elektrické energie,“ cituje TA3 mluvčí ministerstva vnitra Zuzanu Eliášovou.

Zdroje: