Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Aktualizováno: Putin nevidí u Kyjeva ochotu plnit podmínky mírové dohody, Zelenská promluvila v Kongresu USA

Aktualizováno: Putin nevidí u Kyjeva ochotu plnit podmínky mírové dohody, Zelenská promluvila v Kongresu USA
Prezidenti Ruska a Íránu Vladimir Putin a Ebrahím Raísí | zdroj: Profimedia

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že u Ukrajiny nevidí ochotu plnit podmínky „předběžné mírové dohody“, které podle něj vyjednávací strany dosáhly v březnu v Istanbulu. Po své návštěvě Íránu šéf Kremlu novinářům dále řekl, že Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty se nabízejí jako prostředníci mezi Kyjevem a Moskvou.

„Konečný výsledek... závisí na ochotě jednajících stran realizovat dohody, kterých bylo dosaženo. Dnes vidíme, že kyjevské úřady takovou ochotu nemají,“ uvedl šéf Kremlu na dotaz ohledně možného setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Rusko vyslalo své invazní jednotky na Ukrajinu před téměř pěti měsíci. Na březnových jednáních obě strany předkládaly návrhy, ale k průlomu nedošlo. Zelenskyj tehdy uvedl, že lze věřit pouze konkrétnímu výsledku jednání. Na poslední Putinovy výroky ukrajinská vláda bezprostředně nereagovala.

Ruský prezident se v úterý v Teheránu setkal kromě íránských vůdců také s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, se kterým projednal dohodu, jejímž cílem je obnovit přes Černé moře přepravu obilí z Ukrajiny. To je zablokované v přístavech kvůli Ruskem rozpoutané válce.

Moskva je připravena usnadnit vývoz ukrajinského obilí, ale také požaduje, aby byla odstraněna zbývající omezení vývozu ruského obilí, uvedl Putin. O něco dříve prohlásil, že ne všechny otázky související s vývozem ukrajinského obilí se podařilo vyřešit, ale je podle něj prý dobře, že se věc dala do pohybu.

Minulý týden o ukrajinském obilí hovořily v Istanbulu delegace z Ruska, Ukrajiny, Turecka a OSN. Turecký ministr obrany Hulusi Akar po jednáních vyjádřil naději, že se v tomto týdnu podaří uzavřít dohodu o námořní přepravě této plodiny. V ukrajinských přístavech je kvůli válce zablokováno 20 až 25 milionů tun obilí. Dodávky obilí z Ukrajiny jsou přitom klíčové pro řadu zemí na Blízkém východě a v Africe.

Ukrajina tvrdí, že Rusko černomořské přístavy záměrně blokuje a že ukrajinské obilí krade. Moskva naopak vinu klade Kyjevu.

profimedia-0708656311 Olena Zelenská při projevu v Kongresu USA | zdroj: Profimedia

Olena Zelenská v emotivním projevu v Kongresu USA žádala další zbraně

Manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská dnes vystoupila v americkém Kongresu. V emotivním projevu zdůraznila, jakých zvěrstev se ruské síly dopustily na civilistech, a především na dětech Ukrajiny. A připojila výzvu o další zbraně, které by odrazily postup ruských vojsk.

„Žádám o zbraně... o protivzdušné obranné systémy, aby rakety nezabíjely děti v kočárcích,“ řekla první dáma Ukrajiny. „Tohle je Lisa. S touhle holčičkou jsem se setkala před Vánocemi, když jsme připravovali vánoční pohlednice,“ řekla Zelenská a zavzpomínala, jaká byla Lisa „veselá, hravá malá uličnice“.

„Lise byly teprve čtyři roky, ale už mezi námi není,“ dodala Zelenská a ukázala brutální záběry dívky poté, co byla zabita. Členům Kongresu ukázala také snímky dalších dětí a rodin, které zabily ruské síly za téměř pět měsíců trvající invaze na Ukrajinu.

„Proti mé zemi je vedena nevyprovokovaná teroristická válka. Rusko ničí náš lid,“ řekla Zelenská. Ocenila zároveň podporu a pomoc, kterou Spojené státy zatím poskytly.

Podle odhadů amerického ministerstva zahraničí bylo od začátku ruské invaze na Ukrajinu zabito více než 5000 civilistů včetně několika stovek dětí, napsal dnes zpravodajský server New York Post.

profimedia-0708367810 Jill Bidenová, Olena Zelenská a Joe Biden | zdroj: Profimedia

Bidenová se v Bílém domě setkala se Zelenskou

Ukrajinská první dáma se v úterý Bílém domě setkala s manželkou amerického prezidenta Jill Bidenovou. Bylo to podruhé od ruské invaze na Ukrajině, poprvé se první dámy sešly v květnu, když Bidenová přijela na nečekanou návštěvu západní Ukrajiny. Zelenskou přivítal společně s manželkou americký prezident Joe Biden, který jí předal kytici, kde byly i slunečnice, ukrajinská národní květina.

Administrativa poté informovala Zelenskou o tom, jakým způsobem se USA snaží pomoci Ukrajincům, kteří kvůli ruské invazi trpí psychicky a emočně. Bidenová uvedla, že se svým týmem hovořila o tom, jak pomoci při řešení duševních potíží, jimiž trpí ukrajinské ženy a děti, které prožily tragédie a zvěrstva. Zelenská během přítomnosti amerických a ukrajinských novinářů nepromluvila.

Ukrajinská první dáma je na několikadenní návštěvě Washingtonu, během níž ve středu vystoupí s projevem k členům amerického Kongresu. První oficiální částí jejího programu bylo pondělní setkání s ministrem zahraničí Spojených států Antonym Blinkenem.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj od jednání své ženy ve Washingtonu očekává „významné výsledky“. Mezi její úkoly patří zvýšení americké podpory Ukrajině, získání další pomoci pro „ochranu lidí před ruským terorem“ a zvýšení humanitární pomoci, uvedl Zelenskyj v nočním videoprojevu.

Zelenská se v prvních měsících ruské invaze s oběma dětmi z veřejného prostoru prakticky vytratila. Na veřejnosti se objevila na začátku května, kdy na Ukrajinu přijela Bidenová. Od té doby jsou vystoupení Zelenské častější, mimo jiné poskytla několik rozhovorů a na dálku se tento měsíc zapojila do konference o obnově Ukrajiny konané ve švýcarském Luganu.

Zdroje: