Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Ukrajinský parlament schválil odvolání šéfa tajné služby a generální prokurátorky

Ukrajinský parlament schválil odvolání šéfa tajné služby a generální prokurátorky
Iryna Venediktovová | zdroj: Profimedia

Ukrajinský parlament dnes schválil odvolání generální prokurátorky Iryny Venediktovové a šéfa tajné služby SBU Ivana Bakanova. Návrh odvolání poslancům zaslal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Venediktovová zůstane v týmu kolem Zelenského, jen na jiné pozici, uvedl šéf poslaneckého klubu vládní strany Davyd Arachamija. O dalším osudu Bakanova nejsou zatím k dispozici informace.

„Chtěl bych všem připomenout, že Iryna byla od prvních dnů součástí našeho týmu,“ napsal na sociální síti telegram Arachamija a vyzval, aby se o důvodu jejího odchodu z čela prokuratury nešířily spekulace. Naznačil, že Venediktovová by mohla zamířit do diplomacie. „Její zkušenosti stát využije na novém místě, které je třeba posílit profesionálními manažery a právníky,“ uvedl také Arachamija. Venediktovová byla mimo jiné zodpovědná za stíhání ruských válečných zločinů na Ukrajině. V roce 2020 se stala první ženou, která na Ukrajině zastávala funkci generální prokurátorky.

Zelenského kancelář v pondělí upřesnila zprávy ukrajinských médií a informovala, že Venediktovová i Bakanov jsou postaveni mimo službu. Ukrajinský prezident uvedl, že na Ruskem okupovaném území Ukrajiny pracuje proti zájmům státu přes 60 pracovníků SBU a prokuratury, což vyvolává otázky ohledně práce „příslušných představitelů“. Ukrajinská média spekulují, zda za tím, že Rusové na jaře rychle ovládli jihoukrajinský Cherson, nemohla být zrada. Pro SBU pracuje asi 30 000 lidí.

Bakanov na internetu připustil, že SBU se pod jeho vedením dopustila některých „chybných odhadů, jejichž příčiny by měly být analyzovány samostatně“. Uvedl ale, že tajná služba se „zabývala prací, a ne vztahy s veřejností“ a že je těžké za několik let změnit systém, který je po „celá desetiletí pod vlivem silného a zákeřného nepřítele, který má k dispozici neomezené zdroje“.

Bakanov na pozici šéfa rozvědky pracoval od srpna 2019, předtím stál v čele prezidentovy strany Sluha národa. Je přítelem Zelenského od dětství a v době kampaně před prezidentskými volbami řídil jeho štáb.

Kromě Bakanova přišli o své posty také další představitelé SBU včetně Bakanova zástupce Volodymyra Horbenka. Nové vedení mají kanceláře rozvědek v Sumské, Charkovské, Poltavské, Dněpropetrovské, Žytomyrské a Zakarpatské oblasti.

Změny na vysokých postech se dotkly i vládního kabinetu. Ukrajinský parlament dnes schválil rezignaci ministryně sociálních věcí Maryny Lazebné a následně schválil jmenování její nástupkyně Oksany Žolnovičové.

Zdroje: