Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 10°C Polojasno

Aktualizováno: Putin nařídil zabavit podíly firem OMV a Wintershall Dea v ruských podnicích

Aktualizováno: Putin nařídil zabavit podíly firem OMV a Wintershall Dea v ruských podnicích
Vladimir Putin | zdroj: Profimedia

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil zabavit miliardové podíly rakouské firmy OMV a německé Wintershall Dea v projektech na těžbu plynu v arktické části Ruska. Jde o největší zabavení zahraničních aktiv v Rusku. Podle prezidentských dekretů zveřejněných v úterý pozdě večer mají podíly obou společností na ložisku Južno-Russkoje a na projektech Achimov přejít pod nově založené ruské firmy.

Kreml se k tomuto kroku rozhodl poté, co Západ podle Putina vyhlásil Moskvě ekonomickou válku. Západní státy začaly Rusko ekonomicky i politicky izolovat kvůli tomu, že Putinův režim loni v únoru vojensky napadl Ukrajinu.

„Prezidentský dekret je dalším potvrzením: Rusko už není spolehlivým ekonomickým partnerem a je nepředvídatelné - v každém ohledu,“ napsal mluvčí společnosti Wintershall agentuře Reuters. OMV uvedla, že dekret zkoumá a mohla by podniknout další kroky k zachování svých práv.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes novinářům řekl, že dekrety neznamenají, že Rusko přistoupilo ke konfiskaci majetku takzvaných znepřátelených zemí. „Ty podniky, které odcházejí z trhu, buď prodávají, nebo převádějí svá aktiva - vše závisí na jednání,“ řekl Peskov. „Ale žádný proces konfiskace majetku se nekonal a nekoná,“ dodal. 

Ruští podnikatelé už získali kontrolu nad některými významnými západními aktivy v Rusku. Je mezi nimi například osm pivovarů Carlsberg a podniky francouzského výrobce jogurtů Danone.

Na Západě zmrazili ruská státní aktiva v hodnotě stovek miliard dolarů a také majetek ruských podnikatelů a investorů. Německo loni převzalo kontrolu nad významnou ropnou rafinerií Schwedt, která patří Rusku a která dodává 90 procent pohonných hmot do Berlína.

Úterní Putinovy dekrety formalizují ztrátu kontroly, kterou obě společnosti signalizují od letošního ledna. Dekrety zabavení podílů zdůvodňují ochranou národních zájmů a připomínají podle nich nezákonné a nepřátelské kroky Západu ve vztahu k ruským aktivům.

Wintershall Dea, což je společný podnik BASF a investiční společnosti LetterOne ruského miliardáře Michaila Fridmana, se chystá z Ruska odejít. Ruská aktiva tvořila přibližně polovinu produkce Wintershall Dea. Společnost OMV se ze země stáhla v loňském roce.

BASF dnes uvedl, že se o této informaci dozvěděl ze zpráv a že v současné době situaci podrobně analyzuje. Společnost loni vykázala čistou ztrátu, která byla částečně výsledkem znehodnocení majetku za 7,3 miliardy eur (zhruba 179 miliard korun) způsobené z velké části právě vyčleněním Wintershall Dea AG v Rusku.

OMV už dříve uvedla, že ztráty způsobené odchodem z ruského trhu budou činit 1,5 až 1,8 miliardy eur.

Jak ložisko Južno-Russkoje, tak projekty Achimov se nacházejí v Jamalsko-něneckém autonomním okruhu na Sibiři. Podle dekretů mají být podíly v projektech Achimov převedeny na speciálně zřízené společnosti s ručením omezeným a následně nabídnuty k ocenění a prodeji málo známé společnosti s názvem Gazovyje technologie.

Aktiva OMV budou následně prodána akciové společnosti SOGAZ, která poskytuje pojištění ruské plynárenské společnosti Gazprom. Výnosy z prodeje budou uloženy na zvláštní účty jejich bývalých zahraničních vlastníků. Všechny dříve platné podnikové smlouvy podle dekretů pozbývají platnosti.

Zdroje: