Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Putin cválá na párku. Ruský prezident dostal k narozeninám výstavu memů

Putin cválá na párku. Ruský prezident dostal k narozeninám výstavu memů
Výstava Putin jako mem | zdroj: Jiří Just

Vladimir Putin jako mem. Ruský prezident 7. října slaví 65. narozeniny. Aktivisté uspořádali na jeho počest výstavu, na níž představili svůj pohled na autoritativního oslavence. Hlavní dárek Putin už od svých podřízených dostal.

V centru Moskvy před budovou z rudých cihel stojí skromná dřevěná vývěska. Z plakátu na procházející laškovně hledí ruský prezident Vladimir Putin a na internetu populární Žabák Pepe. Zvou na výstavu, která se koná v suterénu Domu básníků. Jen jeden den. Je to speciální akce k narozeninám pána Kremlu.

Za akcí stojí internetoví aktivisté z kanálů Sgt. Pepe a Jelcin-centr z komunikační sítě Telegram.

"Putin je nejznámější ruská populární figura, na kterou se dělají různé memy. My žijeme v postmoderním universu. A co nás obklopuje? Memy a obrazy. Náš život je vlastně jeden takový mem. Proto jsme se rozhodli dát dohromady memy a nejpopulárnějšího hrdinu memů," sdělil Tiscali.cz tiskový mluvčí výstavy. Přeje si zůstat v anonymitě. Rozhovory na kameru dává v masce Borise Jelcina.

Výstava Putin jako mem Výstava Putin jako mem | zdroj: Jiří Just

Obrázky s Putinem visí zavěšené na prádelních kolíčcích. Každý mem má pod sebou seriózní vysvětlení. "S pomocí metaforického odkazu na film Zkrocená hora autoři zdůrazňují vůdčí roli Putina rusko-amerických vztazích," hlásá popisek pod snímkem fiktivní romantické projížďky Vladimira Vladimiroviče a Donalda Trumpa.

Putin cválající vesmírem na párku, jakožto falickém symbolu, vysvětlení nepotřebuje.

Vladumir Putin podle autorů není pouhá hlava státu, stala se z něho značka symbolizující soudobé Rusko. "Když jedete na dovolenou do Evropy nebo někam jinam a lidé se dozví, že jste z Ruska, hned si vzpomenou na Putina a vznikají různé asociace. Putina znají všude," vysvětluje mladík v masce Jelcina.

Přísně tajné narozeniny

Jak ve skutečnosti bude slavit své jubileum Vladimir Putin není známo. Tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že ruský prezident bude slavit prací. "Nejčastěji slaví s příbuznými a přáteli, někdy s kolegy z práce. Mohu vám říct pouze jedno, na programu má celou řadu telefonních rozhovoru. Prezident se chystá přijímat gratulace," sdělil novinářům Peskov.

IMG_20171006_152604 Výstava Putin jako mem | zdroj: Jiří Just

Možná, že Putin chystá na své narozeniny něco extra. Další souboj o kremelský trůn se blíží a současný ruský prezident se rád ukazuje jako muž činu.

Předloni třeba slavil narozeniny s hokejkou na ledu v Soči. Během zápasu, ve kterém mu asistoval ministr obrany Sergej Šojgu, dal sedm gólu a jeho tým vyhrál 17:6. V roce 2014, kdy naplno hořel konflikt na východě Ukrajiny, odjel Putin na své narozeniny hluboko do sibiřské tajgy.

Dárek od opozice

Jeden dárek Vladimir Putin ke svým pětašedesátinám už dostal. Nejznámější předák ruské opozice a nepříjemný oponent režimu Alexej Navalnyj byl s předstihem odsouzen k 20 dnům vězení. Údajně měl vyzývat v sociálních sítích k účasti na nepovolené demonstraci. A to se v Rusku trestá.

Ruská opozice navzdory zatčení Navalného plánuje v Moskvě a Petrohradu vyjít do ulic. A jak tvrdí protivníci kremelského režimu, budou chtít zkazit Putinovi jeho narozeniny.

Protestem nechtějí sesadit ruskou hlavu státu. Chtějí se domoci, aby se Alexej Navalnyj mohl zúčastnit prezidentských voleb příští rok v březnu. Kandidaturu mu totiž znemožňuje pravomocné odsouzení v procesu, jehož nezaujatost zpochybnil Evropský soud pro lidská práva.

Ruskému prezidentovi ale spíš udělá dobře, když stovky jeho oponentů budou prohnány policií a on si v poklidu bude moci vychutnat jubileum.

zdroj: YouTube.com

Zdroje:
Vlastní