Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Aktualizováno: První šéfka Evropské komise. Lídři navrhli Ursulu von der Leyenovou

Aktualizováno: První šéfka Evropské komise. Lídři navrhli Ursulu von der Leyenovou
Ursula von der Leyenová je německou ministryní obrany | zdroj: Profimedia

Lídři zemí EU na mimořádném summitu v úterý navrhli, aby se novou šéfkou Evropské komise stala německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová. Na twitteru to oznámil současný předseda Evropské rady Donald Tusk. Von der Leyenová by se stala první ženou v této funkci. 

Na Tuskovu pozici má nastoupit belgický premiér Charles Michel, šéfem unijní diplomacie by se měl stát Španěl Josep Borell. Do čela Evropské centrální banky pak půjde výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Legardeová. 

Prezidenti a premiéři unijních zemí opět pokračovali  v jednání v úterý, poté co summit v pondělí po 18 hodinách přerušili. Shody chtěli dosáhnout nejpozději ve středu.

Dnes se totiž ve Štrasburku koná ustavující schůze Evropského parlamentu (EP), který vzešel z květnových voleb. Europoslanci budou právě ve středu volit svého předsedu. Pokud by ho vybrali bez koordinace s Evropskou radou,  bylo by jednání o obsazení vrcholných postů EU ještě složitější. 

Nominaci von der Leyenové a Borella musí EP ještě potvrdit. Podle šéfa české vlády Andreje Babiše o tom budou europoslanci hlasovat 16. července.

Hovořilo se o tom, že dosavadního šéfa komise Jeana-Clauda Junckera nahradí Nizozemec Frans Timmermans. S  tím však nesouhlasily země V4 (Česko, Polsko, Maďarsko a Slovensko), Itálie a několik dalších zemí s lídry z vítězné Evropské strany lidové. Timmermans je zástupcem socialistů a lidovcům se nelíbilo, že by jako vítězná strana měli přenechat post politikovi z jiné strany.

Kdo (ne)má radost

Nominace von der Leyenové neudělala radost německé opozici. Alternativa pro Německo (AfD) a Levice ji tvrdě kritizují s poukazem na aféry v jejím úřadu. AfD například na twitteru narážela na velké odměny, které resort platil externím poradcům. 

Nadšena ale není ani vládní CSU. Ta by jako šéfa komise preferovala Manfreda Webera, který však neměl potřebnou podporu. 

Výsledek naopak kladně hodnotí francouzský prezident Emmanuel Macron, španělský premiér Pedro Sanchéz, nizozemský předseda vlády Mark Rutte či polský premiér Mateusz Morawiecki. Jako úspěch pak vyřešení personálních otázek označil i český premiér Andrej Babiš. 

Zdroje: