Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Prsní implantát zachránil ženě život. Odklonil kulku od srdce

Prsní implantát zachránil ženě život. Odklonil kulku od srdce
Silikonový implantát poškozený kulkou. Šipka ukazuje místa, kde kulka do implantátu vnikla | zdroj: McEvenue et al. Case Surgery Case Studies 2020

Pozoruhodná studie jako první zdokumentovala případ, kdy silikonový prsní implantát změnil trajektorii projektilu a zachránil život postřelené ženy.

Prsní implantát může nejen vylepšit vzhled ženy, ale také jí zachránit život. Dokládá to neobvyklý případ, který se stal počátkem roku v kanadské provincii Ontario a který lékaři podrobně analyzovali.

Třicetiletou ženu s prsními implantáty zasáhl v Torontu projektil ráže čtyř milimetrů. "Pacientka vypověděla, že šla po ulici a náhle pocítila teplo a bolest v levé hrudi. Pohlédla dolů a viděla krev," píše se ve zprávě výzkumného týmu vedeného plastickým chirurgem Giancarlem McEvenuem z McLeanovy kliniky ve městě Mississauga.

Po převozu do traumatického centra popsali lékaři stav ženy jako stabilizovaný. Jediným zranění, které zjistili, byla rána v horní části jejího levého prsu.

Rentgenový snímek odhalil stopy po trajektorii střely, která zasáhla oba prsní implantáty, a ukázal v pravé hrudní stěně zlomené žebro i samotný projektil.

Chirurgové oba poškozené implantáty vyoperovali a projektil vytáhli. Po úspěšné operaci tým expertů pomocí výpočetní tomografie (radiologická metoda, při které jsou orgány a tkáně zobrazeny v 3D projekci) rekonstruovali přesnou dráhu projektilu.

silicone 2 Kulka v pravé boční hrudní stěně na rentgen hrudníku | zdroj: McEvenue et al. Case Surgery Case Studies 2020

Experti tak zjistili, že projektil mířil do hrudní stěny k srdci a patrně by srdce zasáhl, pokud by ho nevychýlil implantát.

"Na základě radiologického vyhodnocení jsme dospěli k závěru, že jedinou příčinou vychýlení střely je levý prsní implantát," píšou autoři ve studii a upozorňují: "Tento implantát překrýval srdce a intrathorakální (vnitrohrudní) dutinu, a proto s nejvyšší pravděpodobností zachránil ženě život."

Podle analýzy se implantát vlivem tlaku projektilu prohnul, praskl a jeho reakce trajektorii výrazně odklonila.

Je to neobvyklá kauza. Výzkumný tým zjistil, že v lékařské literatuře jsou popsány jen dvě jiné situace, kdy protržené prsní implantáty mohly zachránit životy pacientek zasažených kulkou. Nebyly však analyticky dokumentovány. Případ ženy z Ontaria je tak prvním svého druhu, který je prokázán.

Analýza je popsána v Plastic Surgery Case Studies.

Zdroje:
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2513826X19898821