Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 17°C Polojasno

Progresívní Slovensko po útoku na Fica odmítá svalování viny na opozici a média

Progresívní Slovensko po útoku na Fica odmítá svalování viny na opozici a média
Robert Fico a Denys Šmyhal | zdroj: Profimedia

Předseda Progresívního Slovenska Michal Šimečka odmítá po středečním atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica svalování viny za tento čin na opozici a média. Na dnešní tiskové konferenci také navrhl, aby slovenští politici nejméně na sto dní zdrželi vzájemných útoků, a vymanili se tak se "špinavé spirály".

"Odmítám svalování viny za to, co se stalo, na opozici a média," prohlásil lídr největší slovenské opoziční strany. Ve středu se tímto způsobem na emotivní tiskové konferenci vyjadřovali zástupci vládní koalice krátce po zveřejnění informací o postřelení šéfa vlády. Útok na Fica označil dnes Šimečka za čin jednotlivce, který nijak nesouvisí s poklidnými opozičními protesty proti některým krokům současné slovenské vlády.

"Ze všeho nejméně potřebujeme obviňování vůči jedné nebo druhé straně," řekl. Vyzval slovenské politiky, aby se dohodli, že se minimálně na sto dnů zdrží útoků a kroků, které polarizují společnost. O detailech zatím ještě mluvit nechtěl, nejdříve je prý chce projednat se zástupci vládní koalice i opozice.

Šimečkova liberální strana už ve středu oznámila, že v tuto chvíli končí svoji kampaň před červnovými volbami do Evropského parlamentu.

Zdroje: