Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Případ Asanace. Soudkyně v kauze bývalých příslušníků StB rozhodla, že je podjatá

Případ Asanace. Soudkyně v kauze bývalých příslušníků StB rozhodla, že je podjatá
Státní zástupce Tomáš Jarolímek ČT řekl, že řízení sice provázejí procesní chyby, stížnosti advokátů ale považuje za obstrukce (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Soud v kauze bývalých příslušníků StB, kteří podle obžaloby při akci Asanace donutili vytrvalou šikanou rodinu Hyblerových k vystěhování do zahraničí, přerušil hlavní líčení. Předsedkyně senátu Olga Kalašová na základě stížností obhájců rozhodla o tom, že je podjatá. Informovala o tom dnes Česká televize (ČT). Obžalovaní vinu od počátku odmítají.

Obžaloba uvádí, že někdejší členové Státní bezpečnosti Karel Vykypěl a jeho podřízení Milan Kopinec a Vladimír Novotný měli za úkol dotlačit Hyblerovy k emigraci, což se jim povedlo. Martina Hyblera údajně předváděli k opakovaným výslechům, při nichž ho ponižovali a vyhrožovali mu vězením či nehodou, která by se mu v Česku mohla stát.

V domově manželů také podle spisu prováděli několikahodinové domovní prohlídky, manželku sledovali a znemožnili jí pracovat na pozici, pro kterou měla jako vysokoškolačka kvalifikaci. Rodina se třemi malými dětmi nakonec nátlak nevydržela a v roce 1982 souhlasila s vycestováním.

Soud dnes podle České televize vyslechl Ivanku Hyblerovou Lefeuvre, která dodnes žije ve Francii. Stížnosti advokátů se týkaly „nadstandardního“ chování ke svědkyni, uvedla ČT. Soudkyně po svém rozhodnutí o tom, že je podjatá, uvedla, že si nemyslí, že by se dopustila nějakého porušení trestního řádu, ale nemůže to dokázat. Jejím rozhodnutím se bude zabývat ještě nadřízený soud.

Státní zástupce Tomáš Jarolímek ČT řekl, že řízení sice provázejí procesní chyby, stížnosti advokátů ale považuje za obstrukce.

Obžalovaní tvrdí, že oni rodinu nešikanovali. Vykypěl v minulosti prohlásil, že Hyblerovy nikdy neviděl a svým podřízeným nikdy nenařídil nic, co by bylo v rozporu s tehdejšími zákony. Státní zastupitelství podle něj nemá pro svá tvrzení důkazy a uplatňuje „princip kolektivní viny“. Podobně se už dříve vyjádřili Kopic s Novotným.

Akci Asanace vymyslela StB na přelomu 70. a 80. let. Jejím cílem bylo fyzickým a psychickým nátlakem donutit občany nepohodlné režimu k trvalému opuštění republiky. Pracovníci StB po celé zemi předem vytypované odpůrce režimu šikanovali i fyzicky týrali.

Zdroje: